IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
17:15 | 15 ноември 2016
Обновен: 08:17 | 25 април 2024

Върнали сме на Полша близо 500 хиляди яйца, заразени със салмонела

Властите информираха, че са изследвали 12 проби, от които 9 са доказали наличие на бактерията

По материала работи: Ставри Таргов
Върнали сме на Полша близо 500 хиляди яйца, заразени със салмонела


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е изтеглила от търговската мрежа всички яйца, за които имаше съмнение, че са заразени със салмонела ентеритидис.
 
Близо 500 хиляди яйца от двете засегнати полски ферми са върнати на полския производител, а почти 80 хиляди са унищожени у нас, поради изтекъл срок на годност.
 
От БАБХ припомнят, че бе разпоредено изтеглянето от търговската мрежа на кокоши яйца от Полша, за които имаше съмнение, че са заразени със салмонела.
 
Мярката беше наложена след получена нотификация чрез Система за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), за кокоши яйца с произход Полша, разпространени на пазара на Европейския съюз. В хода на разследването беше установено, че част от продукцията е доставена и в България.
 
В тази връзка БАБХ прикани потребителите, закупили яйца с печат/маркировка 3PL30221304 и 3PL30221321 /номерата на фермите/ да не ги консумират и по възможност да ги върнат в търговския обект, от който са ги закупили.
 
По-късно полският компетентен орган по безопасност на храните потвърди наличие на салмонела ентеритидис в засегнатите кокоши стада, от които бяха доставени количества яйца и в България.
 
Чрез Системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи, Полските власти информираха, че са изследвали 12 проби, от които 9 са доказали наличие на бактерията.

Puls.bg

Коментари

Новини Варна