IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
11:19 | 19 декември 2016
Обновен: 07:57 | 25 април 2024

За първи път в Европа създават клиника за възстановяване на онкопациенти след химиотерапия

Новото лечебно звено ще бъде плод на български патент, започна кампания за набиране на средства

По материала работи: Пламен Янков
За първи път в Европа създават клиника за възстановяване на онкопациенти след химиотерапия

За първи път в Европа и у нас имаме шанс за създаването на високотехнологична клиника за биологична терапия и възстановяване след химиотерапия. Това съобщи на пресконференция доц. д-р Влади Манев, носител на приза „Изобретател на 2016 година“.


Той разкри, че български учени в областта на молекулярната и клетъчна медицина са разработили 3 патента, отличени с Grand Prix от Националното изложение за изобретения, иновации и технологии „Експо-16“. Разработките им са предназначени за възстановяване на хомеостазата - динамичното равновесие на жизнено важни процеси, които се контролират от имунната система по време и след химиотерапия. 


Клиниката би дала възможност на пациенти, които са прекъснали конвенционалната си терапия поради противопоказания да се завърнат към курса на лечение, но и би помогнала при такива със срината имунна система заради приложената химиотерапия, разясни той. „Съвременната онкология разполага с много мощни средства за потискане на злокачествения процес. Те обаче имат и своите странични неблагоприятни въздействия, което води или до преустановяване на терапията поради противопоказания или риск от възникване на рецидиви и метастази след успешното приключване на лечението. Причината е, че самата терапия потиска имунната система, а тя е онази, която контролира мутиралите клетки и нейното предназначение е да отстранява всички молекули и клетки, които не отговарят на генетичния код“, обясни специалистът. 


Той отбеляза, че всяка година близо 18 000 българи умират от рак, половината от които заради противопоказания за лечение „Поне на половината от тях можем да дадеш шанс за живот“, подчерта доц. Манев. Той цитира мнение на европейски неправителствени здравни организации, според които, ако в близките 15 години не се осъществи прелом в профилактиката и лечението на злокачествените заболявания, техният брой се очаква да стане толкова голям, че ще рефлектира на икономиките в отделните държави. Затова се търсят инвеститори за разработване на молекулярна и клетъчна производствена биотехнология на патентите.


Доц. Манев беше категоричен, че в България липсват условия за работа в областта на молекулярната и клетъчна медицина, както и нормативна уредба за внедряване на иновативни технологии. Във връзка с това той посочи, че е необходимо в Министерство на здравеопазването да се създаде временен експертен съвет, който да придвижва иновативните разработки. До момента обаче реакция няма. „Тяхното забавяне означава или остаряване или изнасянето им в чужбина“, подчерта доц. Манев. 


За откриването на клиниката ще са необходими близо 5 милиона евро, като според Манев за нея са се обявили 300 000 българи. Подобна структура не съществува в Западна Европа и ако тя бъде създадена в България, би се превърнала в приоритетна дестинация за медицински и здравен туризъм в Европа за възстановяване след химиотерапия, допълни той.
Кампанията за набиране на средства за високотехнологична клиника стартира на 16 декември т.г. Банковата сметка може да се намери на сайта www.immuno-bg.org.


Подобна дарителска кампания за разработване и внедряване на регистриран световен приоритет с три патента се организира за първи път у нас. Ако тя успее, страната ни би могла да стане приоритетна дестинация за медицински и здравен туризъм в Европа за възстановяване след химиотерапия. 


Всеки би могъл с волно пожертвувание и дарение да даде втори шанс за живот на тежко болен. Повечето осъзнаваме , че животът има смисъл, само ако си дал на ближния в беда. Нека го направим и тогава всички заедно ще имаме своя принос в борбата с човешкия бич наречен „рак” - най-тежкото социално-значимо човешко страдание.

 

Кой е доц. д-р Влади Манев?

Доц. д-р Влади Манев стана носител на голямата награда с купата „Изобретател на 2016 година”. Отличието е във връзка с регистрирания световен приоритет на български учени в областта на молекулярната и клетъчна медицина с 3 патента. В областта на медикобиологичните науки и медицината това е събитие поради сложността на материята. В случая патентите са предназначени за възстановяване на хомеостазата.


Доц. Манев е завършил медицина във ВМИ - София. Още по време на следването си проявява интерес и работи в областта на имунологията на туморите. Оттогава датират и първите му публикации в тази област. Придобива  първата диплома в България по специалността имунология. Създава първия за страната Център по клинична имунология.  


Има 40-годишен опит в областта на клиничната имунология и в частност имунологията на злокачествените тумори. 


Има признати 10 авторски изобретения, 5 от които са в областта на  имунология на туморите, 9 рационализации, 3 патента.
Председател е на фондацията "Контрол на придобитите имунни дефицити".

 

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна