IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
08:46 | 27 декември 2016
Обновен: 21:19 | 15 април 2024

Внимание! Коледни късмети ни носят перитонит през лятото

Лекари често намирали станиоли, монети, фолио в пациентите си

По материала работи: Пламен Янков
Внимание! Коледни късмети ни носят перитонит през лятото

Късметите в баницата са бомба със закъснител, цъкат цяла пролет и избухват през лятото. Това коментираха от болницата в Шумен пред "Монитор".

 

Предупреждението се основава на личната практика, в това число и през отминаващата 2016 година. Не става въпрос за естествените биоразградими късметчета с дрянови пъпки, а за модификациите, които крият щастието в алуминиево фолио или станиолче от шоколад.

 

През юли и август докторка попаднала на поредните два странни случаи на пациенти, които постъпили в болницата неразположени. Във вътрешностите на единия имало монета от един лев, а на втория - късметче от коледната баница, увито в алуминиево фолио.

 

Оказало се, че ръбчетата от металната опаковка се забивали в тънките черва, причинявали перитонит и пациентите, които не подозирали, че са си глътнали късмета, лягали на операционната маса.

 

И в двата случая хората са спасени, като се наложило да изрежат парченца от тънките им черва. Материалът попаднал за изследване в отделението по патоанатомия и там вече ставало ясно кой е виновникът за перитонита.

 

За избягване на подобни ситуации преди втория тур на баниците сега за Нова година лекарите препоръчват късметите във фолио или найлонче да не се слагат вътре в баницата, а да се забучват с клечка отгоре.

 

"Хем ще стигнат до този, за когото са предназначени, хем няма да има подобни летни изненади" - коментираха лекари.

 

dnes.bg

 

Четете още Леденото мъжко хоро в Калофер влиза в ЮНЕСКО

Коментари

Новини Варна