IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
10:30 | 27 декември 2016
Обновен: 11:13 | 22 април 2024

Чуждици променят езика ни, думите се употребяват неправилно

Разговор по темата с езиковеда проф. Владко Мурдаров и преводача Аглика Маркова

По материала работи: Пламен Янков
Чуждици променят езика ни, думите се употребяват неправилно

В рамките на едно поколение настъпват такива резки промени, че по-възрастните хора не могат да разберат по-младите. Младите си говорят на един език, ние куцукаме след тях и се опитваме да разберем какво говорят.

 

Това мнение сподели в "България сутрин" езиковедът проф. Владко Мурдаров и добави, че по-възрастните хора изостават с новите технологии и това оказва влияние върху езика.

 

Той даде пример с думата "номофоб" - човек, който се плаши, че ще остане без мобилен телефон. "С моите колеги сме подсказали, че има такова чудо. Въпросът е дали то ще влезе в речника на българския език", посочи проф. Мурдаров, подчертавайки, че трябва да се прави разграничение между думите, които се употребяват и тези, които влизат в речника.

 

Той е на мнение, че журналистите носят голяма отговорност, че вкарват тези нови думи, които остават непознати за широкия кръг от хора. За проф. Мурдаров няма съмнение, че езикът ни ще се променя и ще се нагажда към другите езици. 

 

Преводачът Аглика Маркова вижда проблем в замяната на български понятия с други, които нямат същото значение. 

 

"Защо се говори, че процесът стартира, след като той започва?  Какво лошо има в думите "почитател" и "запалянко", запита тя и посочи, че има думи, които замърсяват езика и са характерни за един определен слой от обществото.

 

"Народното събрание не може да бъде пример за никакво езиково отношение. Ако всички нови думи бъдат употребявани с разум, не бих възразила. Не виждам нещо лошо да се говори за електорат вместо за избиратели, стига върху това да не се правят свободни съчинения от неграмотни хора", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

 

Видео с разговора вижте ТУК

Коментари

Новини Варна