IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
11:26 | 27 декември 2016
Обновен: 08:02 | 25 април 2024

Избор за нов Врачански митрополит организира Светият синод

Дядо Калиник почина в столичната Правителствена болница

По материала работи: Пламен Янков
Избор за нов Врачански митрополит организира Светият синод

Светият синод се събира извънредно, за да назначи временно управляващ Врачанската епархия, информира Труд. Той трябва да организира избори за нов митрополит, след като дядо Калиник почина  в столичната Правителствена болница.

 

Владиката бе приет по спешност в лечебното заведение преди 12 дни, където бе опериран. Калиник така и не успя да се възстанови и вчера от висшия клир съобщиха за кончината му.

 

Той оглавяваше Врачанската митрополия от ноември 1974 година и бе най-възрастният член на синода.

 

Докато бе в болницата, за негов заместник бе определен новоизбраният Старозагорски митрополит Киприан, който дълго време беше викарий на Калиник  и познава добре делата на Българската православна църква във Враца.

 

Светият синод ще се събере да определи временно управляващ овдовялата епархия. Според неофициалната информация на поста ще остане Киприан, чието задължение, освен да ръководи митрополията, ще е и да организира и избор за приемник на Калиник.

 

Светското име на Калиник е Димитър Райчев Александров. Роден е на 11.03.1931 г. в село Мъглиж, Старозагорско. След завършване на основното си образование през есента на 1947 г. е приет за ученик в Пловдивската духовна семинария, обединена от есента на 1950 г. със Софийската и преместена при гара Черепиш, курса на която завършва през 1952 г. От септември същата година е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1956 г.

Коментари

Новини Варна