Българският гъши дроб завладя пазара в Белгия

80% от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български

Българският гъши дроб завладя пазара в Белгия

Гъши дроб, произведен в България, завладява пазара в Белгия, съобщи телевизия Ер Те Ел в репортаж от с. Милево, област Пловдив, цитира БТА.

 

Деликатесът от нашата страна изпреварва по продажби традиционния производител Франция. Същевременно Франция остава първенец по производство на гъши дроб с 20 000 тона добив годишно, а на второ място се нарежда българското изделие.

 

Внасяният в Белгия гъши дроб от България струва едва 25,70 евро за килограм, докато френският е с цена 41,70 евро. Уточнява се, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца внос от Франция.

 

Анкетираните в репортажа граждани изразяват задоволство от българския гъши дроб, а кулинари отбелязват, че той е различен на вкус от френския заради разликите в отглеждането на гъските. Докато във Франция птиците живеят свободно, в нашата страна те отрастват във ферми. Телевизията уточнява, че 80 на сто от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция.

 

dnes.bg

 

Четете още Съдът отказа да регистрира Църквата на Летящото спагетено чудовище у нас

Новини

Коментари

Общество
Новини Варна
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата