IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
09:05 | 5 януари 2017
Обновен: 18:58 | 25 април 2024

На Северозапад започнаха снеговалежите - ще спрат на 7 януари

На места живакът може да удари до -20 градуса и хората трябва да са подготвени, поясни дежурният синоптик на БАН Мартин Славчев

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Започнаха обилните снеговалежи в някои части на страната. Това съобщи дежурният синоптик на БАН Мартин Славчев пред Bulgaria ON AIR .

 

"В Северозападните райони вече вали дъжд, а в Кнежа - сняг. Постепенно през деня валежите ще обхванат цялата страна и ще преминават в сняг. Нощта срещу 6 януари в цялата страна ще вали сняг", поясни той.

 

Средиземноморски циклон, който преминава южно от страната ни,  е виновникът за валежите, коментира синоптикът. По думите му най-обилните валежи ще бъдат на 6 януари в Предбалкана, където ще има вятър, условия за образуване на виелици и навявания. Положението в Северозападна България ще бъде подобно.

 

На 7 януари снеговалежите ще спрат и обстановката ще се нормализира, прогнозира Славчев.

 

Не може да се говори за рекордно ниски температури, но със сигурност ще бъде студено, подчерта той. По думите му най-ниските температури няма да са свързани с циклона и с валежите. По-студено ще стане, когато вятърът стихне, валежите спрат и облачността ще се разкъса.

 

"На места живакът може да удари до -20 градуса и хората трябва да са подготвени, да се предпазят от измръзване. Максималните температури също ще са отрицателни. Имало е и по-ниски температури. Абсолютният минимум е -38,3 в Троян, за столицата е 22,9 градуса", отчете той.

 

Видео с разговора вижте ТУК

 

Четете още Жълт код в 12 области заради обилни снеговалежи

Коментари

Новини Варна