IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
17:42 | 3 февруари 2017
Обновен: 14:03 | 19 април 2024

Прокуратурата повдигна две обвинения на Румен Овчаров

Според институцията той е превишил властта си в казус за добив на въглища

По материала работи: Ставри Таргов
Прокуратурата повдигна две обвинения на Румен Овчаров

Прокуратурата повдигна две обвинения на бившия енергиен министър Румен Овчаров, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

 

Тя обясни, че Овчаров е превишил властта си като министър и е разрешил на изпълнителния директор на мини "Бобов дол" да сключи договор за наем с "Ораново" ЕООД. Дружеството е придобило право да добива въглища, които са изключителна държавна собственост, предаде БТА.  

 

Според Прокуратурата Овчаров е извършил и престъпление по служба през февруари 2007 г. Става дума за концесионен договор, отново касаещ мини "Бобов дол", като така са добити 557 256 тона въглища. Това количество е неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства.

 

Имало е опасност за хората и за работещите в мината, твърди Арнаудова.  През ноември 2016 г. Прокуратурата повдигна обвинение на Румен Овчеров заради подписаното споразумение за "Белене".  Освен него, по случая „Белене“ са обвинени бившите енергийни министри Делян Добрев и Петър Димитров.

Investor.bg

Коментари

Новини Варна