IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
18:38 | 8 февруари 2017
Обновен: 09:48 | 11 март 2024

Водоемите в община Кърджали са под наблюдение

Пет от язовирите са потенциално опасни

По материала работи: Борис Проданов
Водоемите в община Кърджали са под наблюдение

Всичките близо 160 водоема на територията на община Кърджали са под наблюдение, като задължение на кметовете на населените места е да предприемат превантивни действия за предотвратяване на потенциален риск от наводнения. Това каза заместник-кметът на Кърджали Мюмюн Али.


Той уточни, че 14 от водоемите в общината са построени като микроязовири, а 5 от тях са потенциално опасни. Това са Невестино, Мургово, Висока поляна, Соколяне и Жинзифово. Заместник-кметът обясни, че яз. Жинзифово е източен заради компрометиран преливник, а останалите поддържат свободен обем, достатъчен да поеме предстоящите валежи и снеготопенето.


Кметовете на населените места от община Кърджали, на чиято територия има микроязовири, са предупредени за стриктно изпълнение на възложените им със заповед на кмета на Кърджали задължения. Те не трябва да допускат потенциален риск от наводнения и да създадат организация за осигуряване на свободни обеми. Сред задълженията им са също техническа експлоатация на язовирните стени, преливниците, крановете и откосите, както и предприемането на незабавни мерки за осигуряване проводимостта на речните легла до 500 м след язовирните стени.


БТА

 

Още по темата: Над 200 са рисковите язовири в страната

Коментари

Новини Варна