IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
09:01 | 11 февруари 2017
Обновен: 13:20 | 19 април 2024

Дни на свети Лука в Пловдив

Специален гост на празненствата ще бъде Борисополски и Броварски митрополит Антоний от Руската православна църква

По материала работи: Борис Проданов
Дни на свети Лука в Пловдив

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и митрополити от Светия Синод на БПЦ-Българска патриаршия ще вземат участие в „Дни на свети Лука”, посветени на светителя-хирург, архиепископ Симферополски и чудотворец Лука (Войно-Ясенецки), които ще се проведат в Пловдив.

 

Специален гост на празненствата ще бъде Борисополски и Броварски митрополит Антоний от Руската православна църква, управляващ делата на Украинската православна църква – Московска патриаршия и ректор на Киевската духовна академия и семинария. На 22 октомври 2016 г. в храм „Св. вмчца Марина" беше донесена частица от светите мощи на св. Лука (Войно-Ясенецки) Симферополски Чудотворец от Богородския епископ Антоний от Руската православна църква, дар на Пловдивската света митрополия и православните българи от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

 

Светите мощи се съхраняват в Пловдивския митрополитски храм и всеки четвъртък, след вечерното богослужение, се отслужва молебен към св. Лука за болни.

 

Празненствата в прослава на св. Лука започнаха днес в 9 часа в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” в Пловдив, с представяне на две книги за живота и чудесата на св. Лука - издания на Пловдивска и Ловчанска митрополии, както и документалния филм за живота на светеца на Ангел Бончев.

 

Утре в 9 часа пък ще бъде отслужена съборна света Литургия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” с изнасяне на мощите на св. Лука за поклонение.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Патриарх Неофит възглави света литургия в храм Успение Богородично

 

Коментари

Новини Варна