IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:56 | 25 февруари 2017
Обновен: 13:30 | 19 април 2024

Процесът на създаване на работни места в редица области се забавя или е спрял

Според анализ на ИПИ това важи както за големи икономически центрове, така и за по-малки такива

По материала работи: manager
Процесът на създаване на работни места в редица области се забавя или е спрял

Регионалният поглед към данните на НСИ и Агенцията по заетостта за развитието на пазара на труда в страната през 2016 г. показва, че въпреки продължаващия спад на безработицата, разкриването на работни места в много региони от страната постепенно забавя ход, пише в свой анализ Явор Алексиев от Института по пазарна икономика.

 

На база публикуваните до този момент данни, очакваме средногодишен спад на броя на заетите на възраст 15-64 години през 2016 г. с около 20 хиляди души спрямо предходната година. Въпреки това, поради по-бързо намаляващия брой на населението на страната, очакваме статистиката да отчете лек ръст на средногодишния коефициент на заетост в същата възрастова група – до 63,4% (от 62,9% предходната година).

 

На база на тримесечните данни, може да се очаква спад на коефициента на заетост с повече от 1 процентен пункт в 5 от 28-те области на страната, покачване с повече от 1 процентен пункт в 11 и запазване на заетостта около нивата от 2015 г. - в 12 области.

 

Целият анализ вижте в investor.bg

Коментари

Новини Варна