IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
20:03 | 3 март 2017
Обновен: 18:00 | 24 февруари 2024

Над 800 кукери си дават среща в Стара Загора

За наситеното с много емоции и богато на багри събитие идват 19 групи от страната

По материала работи: Борис Проданов
Над 800 кукери си дават среща в Стара Загора

Над 800 кукери от всички краища на страната си дават среща на 4 март на площада пред Община Стара Загора, където от 11.00 часа ще започне XIX издание на Фестивала на маскарадните игри.


За наситеното с много емоции и богато на багри събитие идват 19 групи от областите Благоевград, Ямбол, Сливен, Силистра, Шумен, Пазарджик, Павел баня, Пловдив и Стара Загора, като към страховитото колоритно множество от старци, бабугери, васильовци, арапи и др. ще се присъедини и най-младото попълнение в шумните редицина кукерите – 5 и 6-годишните малчугани от ДГ № 8 „Българче“ и ДГ № 10 „Светлина”.


Пъстрото шествие от маскирани персонажи ще дефилира прединачалото на празника по централния булевард „Цар Симеон Велики“, след което ще се спре на площада пред Общината, който в рамките на три часа ще бъде огласян от мощния звън на огромните хлопки и звънци, с които кукерите ще гонят злите сили. 5-членно жури от специалисти ще награди отличилите се състави.


Традиционният базар на традициите „Българско е!”, който съпътства атрактивната проява, представя производители от Силистра, Русе, Видин, Монтана и др., като приоритет е даден на местните майстори. Базарът предлага изделия от вълна, гравюри и дърворезби, произведения от природни материали, чанове и камбани, икони и др.

 

БГНЕС

 

Още по темата: Традиционен кукерски празник се състоя в сливенското село Глушник

Коментари

Новини Варна