IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
08:53 | 29 март 2016
Обновен: 14:12 | 19 април 2024

Протест на джипитата и днес – включват се още 5 области

До края на седмицата ще обхване цялата страна

По материала работи: Деян Михайлов
Протест на джипитата и днес – включват се още 5 области

Лекарските протести продължават. След като вчера личните лекари от 4 големи града отказаха да влязат в кабинетите си в знак на протест, днес към тях се присъединяват колегите им от още  области в страната. 

Днес няма да практикуват джипитата в районите на Ловеч, Перник, Пазарджик, Смолян и Сливен. От вчера протестират техни колеги от Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. На местата, където медиците не приемат пациенти, са осигурени дежурни кабинети.

Целта на Сдружението на общопрактикуващите лекари е до края на седмицата протестът да обхване цялата страна, съобщава БНТ. 

Личните лекари се обявиха против законовите промени, които влизат в сила от първи април, като настояват да остане в сила стария Национален рамков договор, докато не бъде подписан нов. Те  са притеснени от това, че броят на предвидените диспансерни прегледи ще бъде намален.

Медиците са скептични и към друг елемент на здравната реформа - пръстовият идентификатор.  Джипитата подозират, че с него ще се извият дълги опашки пред кабинетите. Изискването в почивните дни пациентите да бъдат пренасочвани към спешните центрове пък щяло да лиши хората от селата от адекватно обслужване.

Университетските болници и медиците от Спешна помощ вчера се разграничиха от протеста на личните лекари. Спешните медици подкрепиха здравния министър за реформите в областта на спешната помощ.

Тази сутрин обаче председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари за Пазарджик д-р Красимир Кулински бе категоричен, че протестите няма да спрат, докато джипитата не постигнат част от целите си.

"Той да се отвори към нас, ще продължаваме така, докато няма диалог", обяви Кулински по адрес на здравния министър Петър Москов. "Ние ще отстъпим нещо, той ще отстъпи нещо", склонен е на компромиси медикът.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна