IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
11:50 | 28 февруари 2015
Обновен: 13:17 | 18 май 2024

Добричлии се поклониха пред паметта на загиналите във влака София - Кардам

Панихидата беше в храма „Св.Георги”

По материала работи: Борис Проданов
Добричлии се поклониха пред паметта на загиналите във влака София - Кардам

Добричлии почетоха паметта на жертвите, загинали в огнения ад във влака София – Кардам. На днешния ден се навършват точно седем години от зловещата нощ на 28 февруари 2008 г., когато в огнената стихия на влака загинаха девет души, от които петима добруджанци - Валерия Желева, Антоанета Тодорова, Даниел Вичев, Калчо Стефанов и д-р Галя Иванова.


По традиция и тази година бе отслужена панихида в памет на загиналите в добричкия храм „Св.Георги”. В църквата освен семействата на жертвите и кметът Детелина Николова, дойдоха и близки на хора, оцелели в трагедията, случила се преди седем години.


„Събрахме се в Божия дом, за да поднесем свята молитва към Бога за спасението на душите на нашите скъпи покойници, които по трагичен начин завършиха своя земен живот” – каза в словото си архиерейският наместник отец Иван Дойчев.


„Трябва да помним и да пазим паметта на нашите трагично загинали съграждани, за да може тези, които са живи да не допускат да се повтарят такива събития” – подчерта кметът на Добрич Детелина Николова.
Въпреки скръбта и мъката си близките на загиналите намариха сили да благодарят на община Добрич в лицето на кмета Детелина Николова за организацията на възпоменателното събитие.


„Оценяваме жеста на община Добрич, защото никъде в България не се случва подобно нещо, макар че жертвите бяха девет” – каза майката на загиналата Валерия Желева , Софка Дойнова. Родителите на нелепо загиналата студентка дариха цялото обезщетение от 200 хил.лв., получено от държавата на учебните заведения, в които е учила Валерия.

На железопътната гара в Добрич мемориална плоча напомня за жертвите на пожара.

 

DarikNews

Коментари

Новини Варна