IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
21:11 | 25 юли 2017
Обновен: 21:13 | 15 май 2024

Предпазливото примирие в Асеновград продължава

По материала работи: Борис Проданов
Предпазливото примирие в Асеновград продължава

Някъде по средата между предприеманите от институциите мерки и очакванията на протестиращите в Асеновград може би е границата, която бе поставена тази вечер на среща с общината.


Преди две седмици протестите там бяха прекратени, защото общината и държавата в лицето на вицепремиера Валери Симеонов обещаха реални действия веднага. Днес кметът на града д-р Николай Караиванов, директорът на ОД на МВР Пловдив Атанас Илков, депутати от града и представители на политически сили докладваха пред асеновградчани какво е направено в този срок. 36 са установените засега незаконни постройки в махала Лозница, 16 са съборени, предстои премахването и на останалите, а проверките продължават. Проверени са адресните регистрации на обитателите на 297 къщи, от тях около 900 имат местна регистрация, а над 500 се оказват пришълци. С гласуваните от Общинския съвет наскоро 27 000 лв. се подготвя отварянето на полицейска приемна в махалата, тя ще бъде с трима служители, които вече са преминали конкурс и са назначени, но предстои обучение. Кметът е изпратил до министъра на МВР писмо, с което настоява да се отблокират незаетите места в местния полицейски участък.

 

Оказа се, че "недокомплектът", както се изразяват в службите, е за 19 полицаи. Гражданин от протестиращите отбеляза, че Асеновград е най- голямата община в България и с най- сложен терен, а има най- малко полицаи. В рамките на взетите вече мерки, кметът каза и че се изпълнява министерското постановление за обхващане на всички деца в детски градини и училища.


На 24 август в Асеновград ще се проведе първата от три национални кръгли маси по въпроса за етническия мир, за което кметът пое ангажимент по време на протестите. Първите две теми, които ще се дискутират с участието на омбудсмана на републиката, представители на парламентарно представени политически сили и министерства, са образование и трудова заетост. През септември на също такъв форум пак там ще се дискутират здравеопазване, социалната и демографска политика, а през октомври- жилищната среда и опазването на обществения ред. Очаква се на тези три национални кръгли маси да се вземат решения и да се изработят предложения, които после ще бъдат представени в Министерски съвет.


Напрежението в Асеновград наглед е стихнало, но настроенията сред протестиращите, участници в днешната среща показват, че далеч не всички въпроси са намерили своите отговори. Йордан Тодоров, един от главните инициатори и баща на две от децата, пострадали при инцидента с побоя от ромите, изрази недоволство от факта, че в ареста има само 11 души. Той се съмнява и че те ще получат ефективни присъди. На това директорът на ОД на МВР Атанас Илков отговори, че следствените действия продължават и не е изключено да има още арести. Гражданите поискаха да присъстват и на събарянето на незаконните постройки, защото из града се носи слух, че се събарят само конюшни и бараки, а не къщи. Кметът им отговори, че могат да присъстват, но нека имат предвид и реакцията на другата страна.


Не са единодушни и протестиращите относно действията си занапред. Според Иво Величков, едва ли ще се стигне до нови протести, тъй като се вижда, че институциите вземат мерки. Според Йордан Тодоров, мерките не са нито толкова сериозни, нито толкова спешни и протести пак може да има. Засега поне конкретно решение няма.

 

БГНЕС

Коментари

Новини Варна