IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
10:52 | 28 октомври 2014
Обновен: 07:47 | 25 април 2024

Цецка Цачева се надява скоро да има кабинет

Чака ни нелека зима, коментира председателят на Народното събрание

По материала работи: Златина Добрева
Цецка Цачева се надява скоро да има кабинет

Новият председател на Народното събрание Цецка Цачева изрази надеждите си за формиране скоро на правителство.
"Надявам се да има кабинет скоро. Всички съзнаваме сложността на формирането на кабинет, но и отговорността пред българските граждани. Чака ни нелека зима", коментира новият председател на НС пред bTV.
На въпрос кой е най-добрият вариант от предложените от Бойко Борисов, Цецка Цачева заяви, че и трите предложения са добри, стига да има кабинет.
Вчера при откриването на 43-тото Народно събрание Борисов очерта три варианта за съставяне на правителство. Първият е за кабинет до пролетта, вторият е до президентските избори и третият е с цял мандат, припомня dnes.bg.
"Струва ми се малко вероятно Румяна Бъчварова да оглави кабинет, който да управлява до следващото лято", отговори Цецка Цачева на въпрос дали този сценарий е възможен.
Днес Цачева влиза в своя кабинет за втори път като председател на Народното събрание.
„Емоцията все още е толкова силна, че не съм имала време да се отдам на чувствата си. Обстановката е позната, но и много по-различна, защото всички си даваме сметка, че 43-тото Народно събрание е доста по-различно от 41-вото", коментира тя завръщането си в новия стар кабинет.
На въпрос дали бившият обитател на кабинета ѝ Михаил Миков е оставил нещо в наследство, Цачева отговори, че още не е проверявала по чекмеджетата.
Тя добави, че от всеки председател на Народното събрание може да се научи нещо, запитана дали ще заимства от практиките на Михаил Миков.
"Има добра традиция между различните председатели на Народното събрание. Вчера заявих, че винаги съм се стремила да спазвам добрите практики от моите предшественици – така ще бъде и сега. От всеки един председател има какво да се научи. Тук сме дошли по волята на българските граждани и ни трябва смирение на всеки един от нас с оглед на конкретната ситуация да се взимат най-правилните решения за държавата”, заяви Цачева.
Тя коментира, че не се е засегнала заради предложението на Борисов председател отново да бъде Миков.
„Когато е налице сложна политическа конфигурация, големият политик трябва да търси различни варианти за стабилизиране на държавата. За нас от ГЕРБ и за Бойко Борисов това минаваше през ангажиране на втората по големина парламентарна група”, заяви Цачева.
По думите ѝ в този парламент отношенията между депутатите ще са различни.
„Ситуацията е друга. Мисля, че се сложи едно добро начало на нов дух общуване между политическите сили. Надявам се, че всеки ще бъде на висотата на своята отговорност и няма да се стига до персонални сблъсъци”, допълни Цачева.
"Анна Баракова е избрана за народен представител. Тя е избрала да бъде независим депутат и тя има своето място в НС", отговори Цачева на въпрос къде ще седи отцепилата се от ББЦ депутатка.
Цачева обаче нарече "несериозно" предположението Анна Баракова да влезе в редиците на ГЕРБ.

Коментари

Новини Варна