IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Политика
13:08 | 28 октомври 2014
Обновен: 14:23 | 19 април 2024

Единствен вариант за Борисов - коалиция с РБ и плаваща подкрепа

Той поел ангажимент всяка седмица да обсъжда дневния ред на МС с партийните шефов

По материала работи: Златина Добрева
Единствен вариант за Борисов - коалиция с РБ и плаваща подкрепа

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че единственият вариант да има правителство е на малцинството в коалиция с Реформаторския блок.
„От проведените разговори за мен стана ясно, че единствената възможна формула да се създаде е ако се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ“, обяви той след продължилата два часа среща на лидерите на парламентарно представените политически сили.
По думите му всички са заявили, че нови избори и то през зимата ще са пагубни. Борисов уточни, че правителството ще се ползва с плаващо мнозинство.
„Ние ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневния ред на МС да се представя на лидерска среща и да търсим подкрепа”, обяви той.
Борисов обобщи, че всички лидери са на мнение, че правителството трябва да е в конституционния си разписан мандат от четири години.
Според него останалите лидери не приемат вариантите за избори две в едно, които вчера той лансира.
Очаква се решението на РФ, които днес ще проведат заседание и ще вземат решение дали ще участват в управлението.
Според Борисов, ако решението им е положително, може още в петък да се подпише коалиционно споразумение заедно с програмата на правителството и така ще се знае по кои теми ще има мнозинство.
Той отново потвърди, че БСП са били категорични, че остават в опозиция.
Лидерът на ДБГ Меглена Кунева, част от Реформаторския блок, обясни, че по време на днешната среща всички лидери са заявили, че явно волята на избирателите е да се даде шанс на дясноцентристките партии в лицето на ГЕРБ и Реформаторите.
„Това е логиката, върху която стъпиха заключенията на всички, участващи в преговорите. В опитите на Борисов да се осигури по-широка формална подкрепа се натъкнахме на взаимоизключващи се твърдения и заради това няма да е стабилно такова правителство, ако бъде съставено“, разясни Кунева, цитирана от dnes.bg.
Според нея обаче това не изключва всички възможности на дипломацията.
Тя е убедена, че колкото по-ясна и реформаторска е програмата, която ще бъде предложена, на толкова по-голяма подкрепа ще може да разчита коалицията.

Коментари

Новини Варна