IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
10:52 | 3 ноември 2014
Обновен: 14:27 | 19 април 2024

Политолог очаква надпревара за министерски кресла

В преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок ще надделеят надпреварите за постове

По материала работи: Юлиян Атанасов
Политолог очаква надпревара за министерски кресла


В преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок ще надделеят надпреварите за постове и министерства, смята политологът Иван Начев, пише dnes.bg. „В крайна сметка, когато опре до конкретния състав на кабинета, няма как да не опре до исканията на хора близки до Реформаторите, а и в ГЕРБ има такива лица, които се опитват да се докопат до властта, защото ГЕРБ възникна като партия на властта“, коментира той по БНР.
Според него всъщност е трудно да се каже, че двете политически сили преговарят за управленска програма.
Това, което наричат програма някои лидери, са едни точки, изключително широко обтекаеми и те не водят до нищо конкретно и от тях не става ясно какво точно иска да направи следващото управление, нито в какви срокове, смята Начев.
„Що се отнася до министър-председателския пост, ГЕРБ, като най-голяма политическа сила, малко трудно може да го даде на човек от Реформаторския блок“, коментира той заявената позиция вчера на евродепутата Томислав Дончев, че ГЕРБ са готови и на варианта да подкрепят кандидатурата на Радан Кънев от Реформаторския блок за премиер.
Според Начев партията на Радан Кънев има прекалено малко депутати, за да се състави правителство с тях.
В Реформаторския блок големите проблеми идват не толкова от това, че те нямат общ лидер, колкото от претенциите на няколко партии с малко представители, смята политологът.
„Когато ГЕРБ имаше самостоятелно правителство, тогава голяма част от бизнес интересите бяха притиснати, това доведе до стагнация на българската икономика“, припомни Начев.
Сега обаче неговите очаквания са за либерализация и позитивни резултати, отколкото силна централизация, защото ще има множество играчи в правителството.
Начев обвини партиите ,че са се вкопчили във властта, защото прогнозират, че следващото правителство няма да изкара пълния си мандат.
„Ако политическите елити си дадат сметка какво са им казали избирателите, те няма как да не удължат живота на този кабинет, но всички говорят за парламентарни избори с местните или с президентските, и това говори, че партиите са се вкопчили във властта“, настоя той.
Според него всички партии знаят какви са проблемите на хората и ги споменават в програмите си, но когато опре до изпълнението им, това не се случва.

 

Коментари

Новини Варна