IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Политика
09:41 | 5 ноември 2014
Обновен: 14:28 | 19 април 2024

Патриотите няма да подкрепят бъдещия кабинет

Частичната подкрепа по определени политики остава, коментира Валери Симеонов

По материала работи: Златина Добрева
Патриотите няма да подкрепят бъдещия кабинет

Патриотичният фронт няма да подкрепи бъдещото правителство, защото не е съгласен с проекта за декларация, предоставен от ГЕРБ, заяви пред БНТ Валери Симеонов.
Не можем да подкрепим правителство, което не приема нашите основни приоритети. Частичната подкрепа по определени политики остава, отсече той.
Според него проектът за декларация се различава съществено от това, което са обсъждали на консултациите.
„Имаме досега проведени три кръга на преговори – официални, сериозни, продължаващи по 4-5 часа, с ГЕРБ основно, и всички точки, по които сме се споразумели, бяха описани, стиснахме си ръцете. Това бяха 83 от 94 точки от нашата програма. В тази програмна декларация, която вчера ни беше дадена, отсъстват основните приоритети според нашата програма – основни“, възмути се Симеонов.
Той обясни, че това са въпросите, свързани с изработването на нов Изборен кодекс, който да въведе задължителното гласуване, ограничаване влиянието на гласовете от страни извън Европейския съюз, искането за одит и ревизия в енергетиката, мерки за ограничаване на битовата престъпност, а в предложения документ нямало и дума за това.
Симеонов обаче подчерта, че основните постулати в програмата на ГЕРБ са добри и Патриотичният фронт ги приема. Такива са например насърчаването на бизнес климата, инициативността на средните и дребни предприятия, както и децентрализацията на административния апарат.
Висяща остава формулата за кабинета 2+2, на която разчитаха от ГЕРБ, а именно ГЕРБ и РБ да подпишат споразумение и да получат подкрепата на АБВ и Патриотичния фронт, пише dnes.bg.
Ако получат подкрепата на АБВ, ще имат 118 депутати, с Патриотите – 137, ако Патриотичният фронт не се присъедини, тогава ГЕРБ може и да разговаря с депутатите от Българския демократичен център.

Коментари

Новини Варна