IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
17:32 | 28 ноември 2017
Обновен: 21:42 | 24 април 2024

Специализираният наказателен съд е първенец по разрешения за подслушване и следене

Сред проверяваните за правомерен или не контрол са и петима депутати от миналото Народно събрание, 13 магистрати и 9-ма адвокати

По материала работи: Ставри Таргов
Специализираният наказателен съд е първенец по разрешения за подслушване и следене

Доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за миналата година показва, че първенец по разрешения за подслушване и следене вече не е Софийският градски съд, а Специализираният наказателен съд.

 

Докладът беше приет на закрито заседание на специализираната парламентарна комисия и вече е на интернет страницата на Бюрото.
88 са проверките за подслушване, следене, наблюдение и проследяване, направени от Бюрото. Сред проверяваните за правомерен или не контрол са и петима депутати от миналото Народно събрание, 13 магистрати и 9-ма адвокати.

 

Имена и данни за резултата от проверките няма, освен че четирима магистрати и един гражданин са били следени не по правилата и вече знаят за това.

 

В сравнение с предишни доклади се отбелязва намаляването на безразборното и безконтролно подслушване. Смяната на лидерството по разрешение за използване на СРС пък може да бъде обяснено с променините правила в Софийския градски съд и с преминаването на разследванията за тероризъм и престъпления срещу републиката към Специализирания наказателен съд. Прехвърлянето там и на делата за корупция по високите етажи на властта със сигурност ще бъде отразено в следващата СРС статистика.

 

От Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства критикуват материално-техническо и кадрово обезпечаване на тази дейност в спецсъда и констатират, че условията за работа там вече не съответстват на огромния обем документи, а това не позволява тяхното систематично подреждане, надеждно съхраняване и ползване, за което са уведомени ВСС и председателят на ВКС.

БНР

Коментари

Новини Варна