IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
13:12 | 27 ноември 2014
Обновен: 14:49 | 20 април 2024

Не съм подкрепял идеята за ислямски център в София!

Каракачанов: Редно е българските мюфтии и имами да се обучават у нас

По материала работи: Лиляна Трънкова
Не съм подкрепял идеята за ислямски център в София!

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов категорично отрече обвинението на „Атака“, че е подкрепил идеята за създаването на ислямски център в София по време на изслушването в парламента на шефа на ДАНС Владимир Писанчев за спецакцията срещу радикален ислям в понеделник.
Той дори припомни, че проектът за такъв център е бил спрян именно по настояване на бившия общински съветник от ВМРО и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки.
Въпреки това Каракачанов призна, че напълно споделя виждането, че е редно българските мюфтии и имами да се обучават в България, а не в чужбина.
"Логиката е много лесна, вместо да усвояват нетрадиционен за България ислям и да го прилагат после тук, нормално е кадрите, които стават мюфтии и имами, да завършват учебно заведение в България, което е под контрола и издръжката на Министерството на образованието, а не да се позволява да ходят в чужди страни, където пълнят главите на децата с глупости“, мотивира се той.
Според него в момента българи се обучават по десет години в чужди частни университети, където се преподава радикален ислям и се връщат "с промити мозъци“.
Каракачанов се изказа положително за изслушването на Писанчев и заяви, че винаги е добре да се изслушват спецслужбите, но отказа да съобщи подробности за случилото се в пленарната зала по време на закритото заседание.
Лидерът на ВМРО смята, че от години у нас се наблюдават прояви на радикален ислям и проблемът не трябва да бъде подценяван.

Автор: Камелия Цветанова

Коментари

Новини Варна