IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
15:50 | 27 ноември 2014
Обновен: 01:13 | 16 април 2024

В БСП зрее напрежение, има ли кръг "Манолова"?

Наложи се социалистите да попълнят комисиите в НС с тайно гласуване

По материала работи: Лиляна Трънкова
В БСП зрее напрежение, има ли кръг "Манолова"?

В БСП набира скорост напрежение, което излезе наяве покрай номинациите на червените кандидати за членове на постоянните комисии в парламента. Това става на фона на информациите, че „червеното острие“ Мая Манолова се готви да оглави недоволството в червената партия.
Изненадващо, БСП не предложи членове на десет комисии и това стана причина те да не бъдат обсъждани по време на днешното заседание на парламента. Малко преди да започне гласуването на поименните състави на комисиите, социалистите поискаха почивка и неочаквано се събраха на заседание на парламентарната си група.
По време на нея с тайно гласуване, отнело почти два часа, депутатите от БСП попълниха състава на спорните комисии. Оказа се, че няма единство в групата кой да застане начело на комисията по икономика – единствената, на която ГЕРБ реши да даде председателско място на социалистите.
Спорът в БСП беше дали тя да бъде оглавена от Петър Кънев, или от Румен Гечев. В крайна сметка след тайното гласуване за шеф на икономическата комисия БСП ще предложи Кънев, взел с четири гласа повече от Гечев.
Спорове е имало и за местата на редовите членове в някои от комисиите, стана ясно след заседанието на червената група.
„Крайно време е БСП да се върне към демократичните процедури и всички позиции да стават чрез гласуване в парламентарната група, по възможност чрез тайно гласуване, както се случи сега“, коментира след заседанието Мая Манолова.
На въпроса защо това се прави в последния момент, депутатката отговори, че вероятно защото и разговорите между парламентарните ръководства са се случили до последния момент. „Поради тази причина се наложи сега да решаваме тези въпроси. Винаги е било по-добре, когато това става по демократичен начин“, каза Манолова.
Депутатката коментира и информациите, че смята да направи движение в БСП. Тя обясни, че в БСП върви процес, макар и неформален, в който организациите си правят анализ защо се е стигнало до загуба на изборите и защо БСП е в това състояние.
„В най-демократичната партия е нормално да се чуват такива гласове. Боли ни не само нас, но и редовите социалисти за резултатите от последните два избора“, каза Манолова.
Тя обясни, че силните партии могат да си признаят грешките, и допълни, че това, което се случва в БСП, е естествено. „Ние имаме 120-годишна история, не сме създадени миналата година, не сме лидерска партия, в която някой да казва какво да се случва без коментар и обсъждане на всички нива“, каза още Манолова. Тя обясни, че докато е в опозиция, тези процеси трябва да продължат, за да може да е победител на следващите избори.
Червената депутатка обаче беше категорична, че тя е последният човек, който ще разцепи БСП. „Ако процесите, които се случват, трайно не ме удовлетворяват, единственото, което бих си позволила да направя, е да изляза от ръководните органи на партията“, каза тя и допълни: „Но до последния си момент ще бъда социалист. БСП е дала много и на мен и на останалите лица, които виждате по трибуната, за да си позволява някой от нас да продължава процесите на разцепване“.
Манолова беше категорична и че няма да отиде в друга формация. „За мен БСП е кауза, а не препитание“, каза още тя.
Ангел Найденов, който също се споменава за съпричастен към групата на недоволните в БСП, също отрече, че ще влиза в движение. На въпроса дали е част от кръга „Манолова“, той отвърна: „Нито съм част от този кръг, нито имам намерения да правя течения, платформи и други“, каза той.

Автор: Вера Александрова

 

Коментари

Новини Варна