IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
11:44 | 28 ноември 2014
Обновен: 15:29 | 20 април 2024

ДПС изключи двама депутати, ползвали си преференцията

Така Гюнай Хюсмен и Муса Палев нарушили "джентълменско споразумение"

По материала работи: manager
 ДПС изключи двама депутати, ползвали си преференцията

Парламентарната група на ДПС изключи депутатите Гюнай Хюсмен и Муса Палев и така те вече стават независими. Новината съобщи зам.-председателят на групата Тунджер Кърджалиев.

Основният мотив за това решение на депутатите от ДПС е обстоятелството, че двамата са се възползвали от преференциалния вот на изборите, въпреки че движението е имало категорично решение по време на кампанията да се агитира в ползва на партията и против преференцията.

Освен това ЦОБ на ДПС е решило да отстрани Хюсмен от длъжността общински председател на структурата на партията.

„Двамата са нарушили политическия ангажимент и джентълменско споразумение за неползване на преференциален вот“, заяви Кърджалиев.

Той припомни, че ДПС беше категорично против решението в Изборния кодекс да се запише правото на преференция, като основният аргумент за това е, че не може 7% от избирателите, колкото са нужни за пренареждане на листите, да доминират над останалите 93 на сто.

Кърджалиев припомни, че според ДПС, ако има преференция, то тя трябва да е задължителна, а не да е право на избор.  „На две изрични срещи преди изборите и двамата поеха ангажимент, както и всички и други в листите, да не се организира целенасочена кампания в тяхна подкрепа“, коментира Кърджалиев и добави, че ангажиментът е бил още, ако има преференциален вот, той да не бъде консумиран.

Като пример за почтеност той посочи Нигяр Джафер, която изрично е призовавала да не се ползва преференция по време на срещите й с избирателите и заради тази коректност не стана депутат.

Според ДПС явно поведението на Палев и Хюсмен е неетично и некоректно.

Местните структури на ДПС са категорични, че трябва да има наказания, обяви и зам.-председателят на партията Рушен Риза и добави, че вероятно движението ще вземе отношение и към други, които са се опитали да реализират преференция.

Кърджалиев призова изключените депутати да напуснат и парламента, за да бъде попълнена парламентарната група на ДПС с доказани професионалисти и като пример посочи Нигяр Джафер.

Автор: Камелия Цветанова, dnes.bg

Коментари

Новини Варна