IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
12:47 | 28 ноември 2014
Обновен: 14:46 | 19 април 2024

Борисов свика спешно МС заради опасни язовири, БСП го убеди

268 бомби цъкат в страната, заяви социалистката Нинова

По материала работи: manager
Борисов свика спешно МС заради опасни язовири, БСП го убеди


Премиерът Бойко Борисов свиква извънредно заседание на правителството в понеделник заради опасните язовири в страната. Той обяви това по време на първото си участие в петъчния парламентарен контрол.

Министър-председателят насрочи заседанието в крачка, притеснен от данните, които соцдепутатката Корнелия Нинова представи от парламентарната трибуна. Тя съобщи, че според информация на екоминистерството до нея в страната има 268 язовира с неизяснена собственост. „268 бомби цъкат в страната“, каза тя. От писмото на министъра до депутатката ставало ясно, че е грижа на собствениците да се грижат за язовирите. „Възложили сме на 268 неизвестни собственици да се грижат за собствеността си“, иронизира Нинова.

По данни на МРРБ пък 77 язовира са в предаварийно състояние и експлоатацията им е немислима, цитира още факти депутатката. От отговор на прокуратурата до нея пък станало ясно, че на територията на цялата страна има едва 6 случая на потърсена административна отговорност.

Нинова разказа, че е започнала да събира факти за собствеността, контрола и санкциите след наводнението в Мизия, което остави десетки без дом. „Те още стоят в това състояние,. Всички носим отговорност за това, невинни няма“, каза депутатката и призова всички да вземат решение.

Преди да чуе данните, Борисов покани Нинова на среща, на която да обсъдят мерките. „Ние хубаво ще се срещнем, но какво ще си говорим. Още 268 бомби цъкат, а идват краят на годината, зимата“, отвърна му депутатката.

След като чу данните обаче, премиерът вече беше категоричен, че е нужно заседание на кабинета. „В понеделник правим извънредно заседание на Министерския съвет. Още в понеделник ще реагираме, ще има срокове“, каза той и допълни: „Ако това е вярно, нямаме и дни да чакаме.“.

Коментари

Новини Варна