IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
15:06 | 28 ноември 2014
Обновен: 14:46 | 19 април 2024

Калфин: Правя всичко за ръст на заплатите, но не питайте само мен

Очертава се ледников период в социалната сфера, видя Манолова

По материала работи: manager
Калфин: Правя всичко за ръст на заплатите, но не питайте само мен

Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че продължава да се бори за увеличаване на минималната работна заплата. На въпрос по време на парламентарния контрол обаче той посъветва въпросът за ръста на доходите да се задава и на други министри.

„Минималната заплата е от малкото мерки, с които правителството може да се бори с дефлацията и да стимулира потреблението. Правя всичко възможно да защитя тази теза", каза Калфин на въпрос на соцдепутатката Мая Манолова.

Той обясни, че вероятно в понеделник ще има извънредно заседание на Министерския съвет за пенсионната реформа и минималната работна заплата.

„Този въпрос трябваше да бъде не само към мен“, каза Калфин за ръста на минималната работна заплата. Той е категоричен, че социалната политика трябва да направи всичко възможно да подпомогне хората, които изпадат от икономиката.

Социалният министър припомни, че според действащия сега закон пенсионната възраст за хората в трета категория труд ще се увеличи с 4 месеца, стажът за пенсиониране също ще се увеличи с 4 месеца, а възрастта за първа и втора категория ще се увеличи с шест месеца.

"Това ще се случи, ако се замрази законодателството във вида, в който това НС го завари", предупреди Калфин.

Мая Манолова пък констатира, че в последно време думата „увеличаване“ се чува не в положителен смисъл, а по отношение на увеличаване на пенсионната възраст, данъка върху лихвите по депозитите, държавния дълг и заемите. "Това са все думи, които предизвикват смразяване сред най-бедните. Очертава се картина на ледников период в социалната сфера", каза Манолова и попита министъра как се чувства в това "ледниково царство".

Манолова припомни на Калфин и програмата на АБВ – че най-важна е политиката на доходите. „Затова гласуваха хората за вас, а не за да работите по Дянковски. Поне вие не спомагайте за връщането на политиката на Дянков", призова тя.
Автор: Вера Александрова, dnes.bg

Коментари

Новини Варна