IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
15:23 | 28 ноември 2014
Обновен: 14:46 | 19 април 2024

Няма случайно разпределение на делата, отсече Кънев

Нужен е независим изпълнител, а не вътрешния IT отдел

По материала работи: manager
Няма случайно разпределение на делата, отсече Кънев

В българския съд случайно разпределение на делата няма, има данни за нарочно разпределение, контролирано разпределение. Това заяви в пленарната зала на Народното събрание съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев в декларация от името на групата.

„Имаме данни да се съмняваме, че по делото за фалита на КТБ случаят е именно такъв“, допълни още той.
По думите на Кънев проблемът не е случаен и не е плод на грешка, а на съзнателно контролиране на процеса на създаване и съхранение на софтуерните кодове от лица, пряко зависими от хората, за които има основание да се подозира, че съвсем неслучайно разпределят делата.

Както Dnes.bg писа, проверка на Висшия съдебен съвет откри пропуски в системата за случайно разпределение на делата. Проверката трябваше да установи как е бил избран съдията по делото за несъстоятелността на КТБ след съмненията за нередности.

От Софийския градски съд обясниха, че причината протоколът от първото разпределение на съдия да не бъде изпратен на ВСС се дължи на прекъсване на интернет връзката в Съдебната палата. Проверката на ВСС обаче не е открила доказателства за това. Каква е причината докладът да не бъде изпратен, засега не е ясно, но със сигурност не е посочената от съда, заяви членът на ВСС Калин Калпакчиев и добави, че има сериозни съмнения за манипулация и трябва да се вземат мерки.

че има сериозни съмнения за манипулация и трябва да се вземат мерки

Радан Кънев заяви, че докладът дава сериозни основания да се твърди, че в българското правосъдие има мафия. „Имаме основание да кажем, че това е наша отговорност, защото правната, законодателната рамка на тъй нареченото случайно разпределение дава възможност за злоупотреби“, поясни още той„Законодателят е допуснал вътрешен IT отдел да създава специализирания софтуер вместо компетентна и отговорна фирма на открит конкурс. Допуска се възможността този вътрешен IT отдел да създаде затворен изходен код (source code) на софтуера и да го пази в тайна дори от вътрешната проверка, от която имаме доклад“, поясни Кънев.
По думите на Радан Кънев можело да се предполага, че в самия код на софтуера е заложена възможност за извършване на злоупотреби при разпределението на делата. Според Кънев този софтуер не съдържа достатъчно контроли за извършваните намеси и достатъчно защита срещу манипулиране и заличаване на данни за такива намеси.

Радан Кънев заяви, че трябва да се предприемат спешни мерки, с които да се гарантира ново задание за изготвяне на такъв софтуер и прозрачност при избора на независим изпълнител, въвеждане на политика за отворени данни и автоматично публикуване в интернет на данните за подбора при всяко разглеждано дело. Кънев каза, че трябва да се вземе решение, с което и IT-администраторите, съдиите и служителите по никакъв начин да не могат да манипулират дори при спиране на електричество или на интернет връзка. Той уточни, че в доклада пише, че проблем с интернет връзката при избора на съдия по делото "КТБ" не е имало.

"Това не са типът мерки, по които лесно ще постигнем консенсус от всички играчи във властта и системата, защото това би бил консенсус между невестулката и кокошките или между вълка и агнетата", отбеляза Радан Кънев. "Тук става дума да заявим истинска воля и да се преборим с мафията в съдебната система, да защитим българските магистрати от незаконно влияние и зависимости, да подкрепим усилията на българското правителство и на министъра на правосъдието за реформиране на системата и за установяване на върховенството на закона", каза още той.

По публикацията работи: Мария Нестерова, dnes.bg

Коментари

Новини Варна