IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
21:56 | 28 ноември 2014
Обновен: 06:54 | 16 април 2024

Кметът на Кюстендил предложи поправка "Бат Сали" в парламента

Паунов иска депутатите да се избират само мажоритарно

По материала работи: Ставри Таргов
Кметът на Кюстендил предложи поправка "Бат Сали" в парламента

Кметът на Кюстендил Петър Паунов поиска мажоритарни избори за депутати. Той и шефът на Общинския съвет в града са предоставили на парламента проект за промени в Изборния кодекс.
Новите текстове предлагат преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система при избори за народни представители в обикновено и Велико народно събрание. Дава се възможност и на инициативни комитети да издигат кандидати.

Проектът предвижда депутатите да се избират в 240 едномандатни избирателни района по мажоритарна избирателна система. Народен представител ще се става, ако повече от 50 процента са гласували за даден кандидат. Ако такъв няма, ще се провежда балотаж.

Веднага след парламентарните избори през октомври Кюстендил стана арена на продължителни протести срещу избирането на Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, за депутат от ДПС от района. Въпреки недоволството, оглавено лично от кмета, и призивите за оттеглянето на Методиев това не стана.

В мотивите си за поправката сега Паунов пише, че само така – в пряко, открито и публично състезание на конкретни кандидати, българският гласоподавател ще знае къде е отишъл гласът му.

„Мажоритарната избирателна система не само дава възможност на избирателите наистина да имат избор, но и да контролират народните представители, които са отишли с техния глас в Народното събрание”, се казва още в съобщение от община Кюстендил, съобщава Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна