IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
13:45 | 29 ноември 2014
Обновен: 05:05 | 24 април 2024

Костов скъса с партийния живот в ДСБ, остава гражданин

Реформаторите: Случи се невероятното - ние сме на власт

По материала работи: manager
Костов скъса с партийния живот в ДСБ, остава гражданин

Случи се невероятното – ние сме на власт”! Това възкликна в началото на 13 Национално събрание на ДСБ министърът на образованието Тодор Танев. Професорът, който е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок откри форума в НДК с тези думи, съобщи БТА.

542 делегати се регистрираха в началото на заседанието. От него обаче отсъства създателят на партията и бивш лидер Иван Костов. Минути след началото на форума той обяви в профила си във „Фейсбук”, че няма да участва в това и други национални събрания на партията.

„Това е последното доказателство, което мога да дам, че съм вън от политиката и не въздействам на решенията на ръководството”, написа Костов. Според него така той ще спести на шефовете на партията клеветите, че следват чужда воля.
„Оставам с вас като гражданин. Силите ми да издържам на хулите намаляват с годините, затова се опитвам да съхраня част от тях, за да мога да съм полезен”, призна бившият премиер.

В публикуването на стената му в социалната мрежа Иван Костов признава, че не може да се представи в ролята на фалшив ентусиаст. „Ако кажа честно мнението си, може и да навреди”, пише той.

Единственото, което си позволява да сподели е, че ДСБ е опряла до границата на саморазрушаването си, за да има Граждански съвет, Реформаторски блок и втори кабинет на Борисов. „Искам да вярвам, че всичко, което сме и което имаме, беше заложено от крайна необходимост. Защото, както през 1996/1997, сега на България са безусловно необходими спасителни действия”, убеден е Костов.

Божидар Лукарски и Меглена Кунева не уважиха форума на ДСБ. Лидерът на СДС и министър на икономиката изпрати обръщение, в което уверява, че "сините"ще работят за постигане на целите. Поздравление бе изпратено също от името на председателя на ДБГ Меглена Кунева. В него тя оценява усилията за промени в съдебната реформа и се прави заявка със съвместни действия за осъществяване на нужните промени, за консолидация на съюза между партиите в Блока.

От трибуната на Националното събрание се изказа министърът на отбраната Николай Ненчев - лидер на БЗНС, което е част от РБ. Той увери, че няма да отстъпи от нито една теза, която е  застъпвал. „Ще бъда безкомпромисен към всякакви практики на  корупция, към опитите под една или друга форма да бъде скрито  комунистическото минало”, обяви той. Ненчев обеща да предаде досиетата от външното разузнаване и контраразузнаването, за да могат  хората да разберат истината.

Председателят на НПСД Корман Исмаилов посочи, че първата и най-важната реформа трябва да бъде просвещението.

Делегатите на Националното събрание ще направят промени в националното ръководство на  партията, ще утвърдят Националния предизборен щаб и ще приемат резолюция.


По публикацията работи: Вера Александрова, dnes.bg

Коментари

Новини Варна