IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
14:13 | 29 ноември 2014
Обновен: 05:51 | 7 май 2024

Докладът на ЕК ще е дъното, от което да се оттласнем

Разпределението на делата не е осигурено, призна министър Иванов

По материала работи: manager
Докладът на ЕК ще е дъното, от което да се оттласнем


Очакваме следващия доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка да бъде негативен. Страната ни трябва да го възприеме като дъното, от което да започне да се оттласква." Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в разговор с Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" на телевизия "Bulgaria On Air". По думите му фактът, че Румъния най-вероятно ще получи втори пореден позитивен доклад трябва да ни подейства мобилизиращо.

В началото на миналата седмица вицепремиерът Меглена Кунева призна, че България изостава от Румъния. Очакванията са северната ни съседка да получи похвали от Брюксел за разлика от критиките, които вероятно ще бъдат отправени към България.

„Изглежда нашите съседи се справят доста по-добре. Те са на път да получат втори позитивен доклад, което е предпоставка за започване на интегриране в Шенгенската зона.“, припомни Иванов. Той е категоричен, че колкото по-бързо се стегнем и решим да си оправим къщата, толкова по-бързо ще излезем от механизма за проверка.

Министър Иванов призна, че софтеурът за т. нар. случайно разпределение на съдебните дела не е защитен от външна намеса. Скандалните факти за това изнесе в петък лидерът на ДСБ Радан Кънев от парламентарната трибуна.

"Софтуерът, който се използва за разпределение на делата, не е осигурен срещу нерегламентирана намеса," каза Иванов и по повод разпределението на делото за несъстоятелността на КТБ. "Ние отдавна алармираме за това. Надявам се най-сетне да видим една адекватна реакция от ВСС, по линия на това че те трябва да погледнат фактите в очите и максимално бързо да съставят план за разрешаване на ситуацията", добави Христо Иванов.  

Цялото интервю с министър Иванов вижте в 18 ч в предаването на телевизия "Bulgaria On Air" "Брюксел 1" с водещ Милена Милотинова.

По публикацията работи: Вера Александрова

Коментари

Новини Варна