IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
15:57 | 29 ноември 2014
Обновен: 06:44 | 26 март 2024

Министър Ненчев ще предаде на Комисията по досиетата целия архив на военното разузнаване

Министърът на отбраната Николай Ненчев ще предаде на Комисията по досиетата архивите на военното разузнаване преди 1989 година.

По материала работи: manager
Министър Ненчев ще предаде на Комисията по досиетата целия архив на военното разузнаване

Ненчев съобщи за решението си в кратко изказване пред делегатите на Националното събрание на ДСБ, съобщава cross.bg. Той присъства там като лидер на партия БЗНС, която е част от Реформаторския блок.
„Ще бъда безкомпромисен към всичко онова, което се опитва под една или друга форма да скрие истината за комунистическото ни минало. Имам волята да изпълня конституционните си задължения и съгласно закона, ще предам досиетата от външното разузнаване, военното разузнаване, за да стане ясно всичко онова, което се е вършило - не в името на българския народ, а на друга държава и друго разузнаване", убеден е Ненчев.
От Комисията по досиетата няколко пъти са заявявали, че служба „Военна информация" към Министерството на отбраната отказва да изпълни Закона за досиетата и да предаде целия си архив. „Документи, които сме длъжни да предадем по Закона за досиетата - всичко е предадено. В службата не е останал нито един документ", отговаря директорът на служба „Военна информация" Веселин Иванов.
По думите на председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов обаче военното и цивилното разузнаване продължават да отказват да предадат целите си архиви. Основният проблем е с документите на служба „Военна информация", от която Комисията очаква около 30 хиляди архивни единици.

 

Коментари

Новини Варна