IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
21:38 | 29 ноември 2014
Обновен: 14:47 | 19 април 2024

Турският посланик: Оградите не са решение на бежанския проблем

Сътрудничим си добре, затова бежанците у вас са само 10 000, смята Сюлейман Гьокче

По материала работи: Ставри Таргов
Турският посланик: Оградите не са решение на бежанския проблем

Решението на бежанския проблем в България не са огражденията по границата с Турция, изрази мнение турският посланик у нас Сюлейман Гьокче в интервю за предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Според него България и Турция тясно си сътрудничат в тази област и благодарение на това бежанците в България са около 10 000. “Ако ги нямаше тези съвместни двустранни усилия, тогава щяхме да говорим за стотици хиляди бежанци”, допълни турският посланик.

Той бе категоричен, че турската страна е против това границата между двете държави да бъде затворена чрез заграждение.

"От разговорите с предишното българско правителство останахме с впечатление, че оградата по българо-турската граница е по-скоро временно явление, което има за цел да послужи за разрешаването на големия поток от бежанци, сега обаче имам чувството, че огражденията се превръщат в официална политика”, допълни Гьокче.

По думите му почти половината от бежанците, които пристигат на територията на България, не преминават само през турска територия, а включително и през другите съседни страни като Македония, Гърция, Румъния. "Може би в този смисъл е интересен фактът да се попита дали България обмисля подобни заграждения и на тези граници", коментира турският посланик.

Той взе отношение и по поредния опит за сваляне на новините на турски език от ефира на БНТ. "Историята има една посока, в която се движи и с пълно право България има право да се гордее със своя етнически модел. Ако тези новини бъдат премахнати, България ще се озове в грешната страна на историята. Ще изпадне в ситуация, в която ще изпита затруднение да го обясни това пред Евроатлантическите партньори”, посочи Сюлейман Гьокче, съобщи Dnes.bg.

Черно море

Коментари

Новини Варна