IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
09:46 | 1 декември 2014
Обновен: 14:47 | 19 април 2024

Правителството обсъжда държавния бюджет за 2015-а година на извънредно заседание

Очаква се дефицитът в хазната да бъде 2 милиарда и 500 милиона лева

По материала работи: Лиляна Трънкова
Правителството обсъжда държавния бюджет за 2015-а година на извънредно заседание

Правителството ще обсъди на извънредно заседание държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година, съобщи БНР.
На дневен ред са предложенията на финансовия министър Владислав Горанов за повишаване на минималната работна заплата с 40 лева и на социалния министър Ивайло Калфин за увеличение на възрастта и стажа за пенсиониране с два, вместо със заложените в закона четири месеца годишно. По информация на "Хоризонт" ГЕРБ ще подкрепи това искане в парламента, при условие че бъде постигнато споразумение с бизнеса и синдикатите за цялостна пенсионна реформа.
След като в петък Националният съвет за тристранно сътрудничество не стигна до съгласие по бюджета на държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, в събота социалните партньори отново се събраха да дискутират един от най-спорните въпроси – пенсионната реформа.
Министър Ивайло Калфин: Уточнихме се, че тази работна група ще работи, ще предлага решения, които да са дългосрочни, които да доведат до две неща в пенсионната система. Първото е адекватност, второто е стабилност. Ще се спрем както на мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система, така и на мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, които да дадат, това което споменах – повече адекватност и справедливост на тази система.
Между двете четения на законопроектите в парламента ще бъдат направени основните промени по темата с пенсионната възраст, заяви от своя страна Владислав Горанов: Дали трябва да продължи с този темп на нарастване за пенсиониране?... Откъде ще се изплащат от началото на следващата година пенсиите на категорийните работници?... Дали от професионалните пенсионни фондове, които отдавна трябваше да са готови за това, дали от държавното обществено осигуряване?... Всички тези теми ще намерят решение между първо и второ гласуване на бюджета на държавното обществено осигуряване. Разбира се, крайното решение е нормално да е на този, който носи отговорност за цялата изпълнителна власт.
Исканията за увеличаване на минималната работна заплата с 40 лева догодина, ще бъдат изпълнени, но на две стъпки. С 20 лева до 360 лева от 1-ви януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм – от средата на 2015-а година.
Въпреки острите коментари и срещу връщането на 10-процентния данък – лихва, това решение на управляващите няма да бъде променено. Догодина няма да има други данъчни промени.
Очаква се дефицитът в хазната да бъде 2 милиарда и 500 милиона лева или 3 процента от брутния вътрешен продукт. Догодина ще поемем нов дълг от 8 милиарда лева.

Коментари

Новини Варна