IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Политика
14:12 | 1 декември 2014
Обновен: 14:48 | 19 април 2024

Плевнелиев иска парите за отбрана да не намаляват

Президентът ще говори по въпроса и с премиера

По материала работи: Лиляна Трънкова
Плевнелиев иска парите за отбрана да не намаляват

Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев поиска правителството да не намалява „и без това много орязания бюджет на Министерството на отбраната".
На церемонията за тържественото отбелязване на 123-тата годишнина от създаването на Военномедицинска академия той се обърна с апел към НС и кабинета да спазят своя съюзнически ангажимент, поет на последната среща на върха в НАТО.
„Поели сме ясен ангажимент пред съюзниците, казали сме, че бюджетът за отбрана няма да се реже повече, той ще бъде поне на нивата от изминалата година и плавно и постепенно ще се подобрява”, обясни той. Това е важно, защото средата за сигурност се промени драстично и драматично, допълни президентът.
Плевнелиев е убеден, че държавата трябва да застане зад своите приоритети - отбраната, сигурността и здравето на народа.
Попитан дали ще настоява за повече пари за отбрана при обсъждането на бюджета, той заяви, че когато се даде дума, тя трябва да се изпълни. „Не искаме повече пари, но ясният ангажимент е да не се намалява повече бюджетът на отбраната на нито една от 28 държави-членки на НАТО", каза още Плевнелиев.
Президентът заяви, че по въпроса ще говори с премиера, и добави, че срещата ще е тази седмица.
По време на честването Плевнелиев заяви, че професионализмът и героизмът, проявен от лекарите и медицинските специалисти на Военномедицинска академия през годините, е достоен за уважение.
„Благодарение на отдадеността и грижата за хората високият професионализъм на лекарите ВМА е един от най-предпочитаните медицински центрове в страната и това не е случайно”, каза той и подчерта, че доверието на многобройните пациенти е най-високата оценка и най-истинското признание за качеството на работата.

 

Коментари

Новини Варна