IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
20:01 | 27 март 2018
Обновен: 08:33 | 25 април 2024

Юнкер заплашва да подаде оставка като шеф на ЕК

По материала работи: Борис Проданов
Юнкер заплашва да подаде оставка като шеф на ЕК

Жан-Клод Юнкер заяви, че ще подаде оставка, ако генералният секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер бъде принуден да оваканти поста си.
 
Юнкер е направил изявлението пред свои високопоставени колеги в Европейската народна партия (ЕНП), пише Politico. 

На 21 февруари Мартин Зелмайер стана генерален секретар на Комисията, което е най-висшият административен пост в институцията. Допреди това назначаване 47-годишният Зелмайер беше началник на кабинета на Юнкер. 

Това назначение бе разкритикувано от Европейския парламент, чиито депутати зададоха 130 въпроса за обстоятелствата на номинирането му и спазването на вътрешните правила. Комисията се ангажира да отговори на въпросите този уикенд.

Юнкер е казал на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председателя на ЕНП Жозеф Дол, че е разочарован от липсата на подкрепа за Зелмайер от групата на ЕНП за повишението му.

Разговорът се е провел в четвъртък, в кулоарите на заседанието на ЕНП преди срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел. Юнкер, Зелмайер и Таяни са членове на ЕНП – най-голямата партия в ЕП, уточнява изданието. 

По-рано през деня Правният отдел на Европейския парламент опроверга  твърденията на Европейската комисия, че новоназначеният й генерален секретар Мартин Зелмайер е заел поста правомерно. 

На изслушване в парламентарната комисия по бюджетен контрол представител на отдела поясни, че приложената процедура не е правно издържана на основата на практиката на Европейския съд. Очаква се въпросът да бъде обсъден на пленарна сесия на ЕП през април и да бъде приета резолюция. 

Евродепутатите от парламентарната комисия днес коментираха, че случаят е уронил значително образа на ЕС, защото скандалът е залял световната преса. Те настояха за пълна почтеност при назначенията в институциите на ЕС. Някои определиха случая като "дълго подготвян административен преврат". 

Темата бе коментирана на пресконференция дори от канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция Еманюел Макрон, които се обединиха в мнението за липса на прозрачност при това назначение. 

 
дир.бг
 

Коментари

Новини Варна