IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
20:53 | 17 декември 2014
Обновен: 08:15 | 26 март 2024

Московски: Притеснени сме за магистралите и жп проектите

Притеснени сме основно в първа приоритетна ос, каза министърът

По материала работи: Лиляна Трънкова
Московски: Притеснени сме за магистралите и жп проектите

"Оперативна програма "Транспорт" в сегашния период има сериозни изоставания в някои от проектите. Притеснени сме основно в първа приоритетна ос, където са железопътните проекти, и във втора приоритетна ос, където са магистралите".

Това заяви в Русе министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БГНЕС. Според Московски това се дължи на недалновидност в законодателните решения и на липса на политическа мотивация за напредък във всички проекти.

"Бих откроил като основни проблеми липсата на възможност и механизъм за приключване на отчуждителни процедури, много бавното издаване на строителни разрешителни. Това е поради разделянето на МРРБ. Така че щетите са нанесени, някои от проектите са с повече от година забавяне. Искрено се надявам в следващите няколко месеца тези проекти да възвърнат своето темпо на изпълнение, така че догодина да не загубим пари. За момента не съм голям оптимист, но вярвам на екипа, който работи", коментира министърът. В момента програмата е на около 70% усвояване.

Министърът каза, че по време на вчерашното си посещение в Белград е представил на китайската делегация цял списък с около 20 проекта. Съществува обаче проблем, който засега не може да бъде преодолян - китайските инвеститори търсят държавна гаранция за всеки един инвестиран лев в държавата.

"Ние не можем да я осигурим, защото, първо, е нарушение, и второ, дори да искаме дерогация за държавна помощ от Брюксел - да ни разрешат за определени проекти да осигурим такава държавна гаранция, не знам дали китайският капитал би бил най-евтин за нас. При нас проблем е, че давайки държавна гаранция, това означава, че отиваме към дефицит. Така че затова по-скоро ние трябва да реферираме към инструмента на Юнкер, който предвижда пари от ЕИБ, заедно с тези от Еврокомисията, да служат като такъв тип, включително и държавни гаранции, които обаче по решение на комисията няма да се отразяват на държавния дефицит. Т.е. дори там да си позволим да реализираме проекти , ползвайки тези средства като вид държавна гаранция, те няма да влязат в дефицита", обясни Московски.

Коментари

Новини Варна