IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Политика
16:23 | 21 декември 2014
Обновен: 19:52 | 25 април 2024

ГЕРБ и РБ ще се консултират за пенсионния модел

Кънев се надява на общо решение още преди Нова година или в началото до януари

По материала работи: Лиляна Трънкова
ГЕРБ и РБ ще се консултират за пенсионния модел

Премиерът Бойко Борисов и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев са постигнали съгласие за бързи вътрешнопартийни консултации в ГЕРБ и РБ, след което да проведат поредица от експертни консултации по повод пенсионния модел. Това е станало след двучасов разговор между двамата, за който съобщи Кънев в профила си във Facebooκ.

"Добре е още преди Нова година или в началото до януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството", подчертава Кънев. Според него това решение ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания и стабилността на финансовата система, в т.ч на частните и публичните пенсионни фондове.

"До приемането на общо политическо решение наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие", пише още Кънев.

"По пътя на прекия политически диалог ще вземем решенията за бъдещето на пенсионния модел и няма да допуснем влияние на ДПС върху политическата власт и финансовия сектор", категоричен е още лидерът на ДСБ.
Парламентът даде възможност на българите, родени след 1959 г., да изберат дали да прехвърлят парите си за втора пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ.

Това стана с преходните разпоредби в бюджета за държавното обществено осигуряване, с които се променя Кодексът за социално осигуряване.

Текстът беше подкрепен от 120 депутати от ГЕРБ, ДПС, трима от БДЦ и двама независими.

Против бяха 4 от БСП, 23 от РБ, 12 от ПФ, 8 от БДЦ, 9 от АБВ и един независим.

В петък парламентът даде възможност на българите, родени след 1959 г., да изберат дали да прехвърлят парите си за втора пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ.

След остри спорове поправката беше прокарана от ново мнозинство - с гласовете на ГЕРБ, ДПС, трима от БДЦ и двама независими. Реформаторите се обявиха против промените.

 

Коментари

Новини Варна