IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
20:17 | 9 февруари 2015
Обновен: 18:28 | 16 май 2024

Президентът доволен от Европейския енергиен съюз

Той ще доведе до ново равнище на политическа и икономическа интеграция в ЕС, каза Росен Плевнелиев

По материала работи: Борис Проданов
Президентът доволен от Европейския енергиен съюз

Изграждането на Европейски енергиен съюз ще издигне политическата и икономическата интеграция в Европейския съюз на ново ниво, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на разговора със заместник-председателя на Европейската комисия и отговарящ за Енергийния съюз Марош Шевчович и с комисаря по въпросите на климата и енергетиката, Мигел Ариас Канете, съобщава пресцентърът на „Дондуков" 2.


В областта на енергетиката ЕС трябва да говори в един глас - както в рамките на съюза, така и по отношение на външните си партньори, подчерта Плевнелиев.


Постигането на по-добра енергийна свързаност следва да бъде ключов приоритет в енергийната политика на ЕС и е задължително условие за повишаване на сигурността нa доставките, посочи Плевнелиев. „За съжаление през зимата на 2009 г. България разбра какво е да си зависим само от един доставчик на природен газ", заяви той и отбеляза уязвимостта на страната ни през изминалите десетилетия от високата цена на природния газ поради липсата на конкуренция и на алтернативни доставчици.


„Енергийните ресурси не трябва да бъдат използвани като оръжие, а като стока, която се търгува свободно на общия европейски пазар. В областта на енергетиката нашето оръжие е интеграцията", категоричен е президентът.


Голямото предизвикателство пред европейските държави е да преосмислят следваните национални подходи за гарантиране на енергийната си сигурност и да търсят ефективно решение на регионално и европейско ниво, заяви заместник-председателят на ЕК Марош Шевчович.


Президентът Плевнелиев подчерта, че диверсификацията на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси е обща кауза за държавите от региона на Югоизточна Европа и призова за обединяване на усилията им за създаването на регионален пазар на природен газ.
Обща бе оценката, че енергийната ефективност е необходимо условие за подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика.


Комисар Мигел Ариас Канете призова държавите от ЕС да се възползват по-ефективно от подкрепата на Европейската комисия и да инвестират в повишаването на енергийната ефективност на своите икономики. „За разлика от големите енергийни проекти, инвестициите в енергийна ефективност изискват значително по-малко финансиране и оказват пряко влияние върху разкриването на нови работни места", подчерта Мигел Ариас Канете.

Коментари

Новини Варна