IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
09:52 | 18 април 2020
Обновен: 03:01 | 16 април 2024

За година КПКОНПИ е отнела 37 имота

9 дела за отнемане на имwщество са спрени от евросъда

По материала работи: Ставри Таргов
За година КПКОНПИ е отнела 37 имота

Общо 9 дела за отнемане на имущество са спрени след решение на Европейския съд, че една гражданска конфискация не зависи от присъда, произнесена по наказателно производство.

 

Други 150 дела, по които комисията е ищец, са спрени заради тълкователно дело във ВКС за естеството на сроковете в хода на производството. Това заяви в интервю пред Нова тв председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

 

Той обясни, че най-интензивните производства за конфликт на интереси са не толкова в централните органи на държавната власт, колкото в общинските администрации.

 

В момента комисията работи в условията на извънредно положение, част от личния състав - дистанционно от домовете си.
Тя заседава чрез видеоконферентна връзка.

 

По думите му най-големият проблем за Комисията е кадровият недостиг.

 

"В края на годината Комисията е имала 23% незаети щатове – 100 незаети щатни бройки. Когато от 54 ръководни длъжности – 23 са незаети, това е сериозен проблем.

 

Когато в антикорупционната комисия работят минимално хора и те са на ръба на своите възможности, това вече е проблем.

 

Най-силната дирекция на комисията работи с най-малко личен състав. Правим необходимото за попълване на тези щатове. Работим и за създаване на териториални поделения на КПКОНПИ", обясни Цацаров.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна