IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
21:30 | 24 март 2015
Обновен: 16:27 | 26 март 2024

Кристалина Георгиева призова за по-агресивно отнемане на незаконното имущество

Действащите в ЕС над 3600 организирани престъпни групи генерират огромни печалби

По материала работи: Борис Проданов
Кристалина Георгиева призова за по-агресивно отнемане на незаконното имущество

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева призова за по-агресивни национални политики за отнемане на незаконно придобито имущество. Темата беше обект на дискусии в Брюксел между политици и представители на неправителствени организации от различни страни, като от „Прозрачност без граници“ сравниха различните национални практики и представиха свой модел за конфискация, който да подобри ефективността на процеса, предаде БНР.


Кристалина Георгиева беше сред участниците в проявата, чийто домакин беше евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.


Действащите в Европейския съюз над 3600 организирани престъпни групи продължават да генерират огромни печалби и лишават обществото от милиарди евро приходи, това не е само проблем на икономиката и правосъдието, а засяга жизнеспособността на съюза, който е основан на ценности, заяви комисар Кристалина Георгиева.

 

Затова, по думите й, са нужни агресивни политики за конфискация: "Огън се гаси с огън. И щом определящото за съществуването на тези престъпни групи е трупането на печалби, най-ефективната контрамярка е да ги лишим от печалбите им."


Кристалина Георгиева подчерта още, че новата европейска директива за конфискация, която трябва да бъде приложена до октомври 2016-а, дава нови възможности на отделните страни. Част от тях позволяват отнемане на имущество, което не е свързано с конкретно престъпление, но е ясно, че е придобито по престъпен начин. Други улесняват конфискацията на активи, превантивно прехвърляне на името на трети лица. Засилени са и възможностите са сътрудничество и обмен на информация между държавите-членки – което, по думите на Георгиева, вече дава резултати. Според нея отделните страни трябва да приложат и препоръките на комисията как отнетата собственост да се използва за приоритетни за обществото цели.

 

Коментари

Новини Варна