IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
14:02 | 13 септември 2020
Обновен: 06:36 | 23 март 2024

Сдружение „Зограф“: Защо МК се страхува да глоби "Отровното трио" за поругаването на културното ни наследство?

По материала работи: Ставри Таргов
Сдружение „Зограф“: Защо МК се страхува да глоби "Отровното трио" за поругаването на културното ни наследство?

Чиновниците на Боил Банов са длъжни да привлекат към административнонаказателна отговорност господата Хаджигенов, Бабикян и Минеков не само заради къртенето на историческите жълти павета на пл. „Независимост“ в София, обявени за паметник на културата, но и за всички щети и поражения, нанесени през последните седмици като резултат от призивите им за ескалиране на протестните действия на редица знакови сгради и старинни православни църкви със статут на недвижими културни ценности с национално значение, категорични са в гражданското сдружение.

 

Инспекторатът за опазване на културното наследство в Министерство на културата вече трябваше да е съставил поне няколко акта за установяване на административно нарушение на членовете на т. нар. "Отровно трио" заради вандалските прояви на техните привърженици през последните седмици, които са в крещящо нарушение на Закона за културното наследство, но уви, на официалния сайт на ведомството на Боил Банов и до момента липсва каквато и да е информация за предприемане на подобни мерки, алармират от сдружение „Зограф“.

 

След като мятаха с ожесточение яйца и презрели домати по емблематичната сграда в неоренесансов стил на Народното събрание, построена през по проект на виенския архитект с българско потекло Константин Йованович (1849-1923) и обявена за исторически и архитектурен паметник на културата с категория „национално значение”, група протестъри, предвождани от членове на „Отровното трио“, поругаха и увредиха по абсолютно същия вандалски начин и фасадата на обявената за паметник на културата от национално значение сграда на Министерството на вътрешните работи на столичната ул. „Гурко“, припомнят от „Зограф“, като допълват, че както се видя от преки телевизионни включвания от мястото на събитието, инициаторът и организатор на въпросната „акция“ адвокат Хаджигенов лично донесе голям кашон с яйца пред сградата на МВР и ги раздаваше на включилите се в „проявата“, а същевременно им даваше и указания къде точно да ги мятат.

 

Симпатизанти и поддръжници на „триото“ преди броени дни поругаха и средновековния православен храм от 11-ти век „Св. Петка Самарджийска” в подлеза до ЦУМ, който е със статут на архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност от „национално значение“, заливайки го с червена боя и черупки от яйца, а малко преди това оскверниха по същия безобразен начин и издраскаха фасадата на църквата „Св. Седмочисленици”, която също е паметник на културата, подчертават от „Зограф“.

 

За съжаление след всички тези вандалски прояви оставаме с впечатлението, че чиновниците на бул. „Ал. Стамболийски“ №17 са абдикирали от ангажимента си да следят за спазването на Закона за културното наследство и очевидно не желаят да санкционират с цялата тежест на закона нарушителите му, които си позволяват да рушат вече съвсем безнаказано и необезпокоявано безценното ни културно наследство, констатират с тревога от сдружение „Зограф“.

 

От гражданската организация отново напомнят, че според Чл. 200а. (1) на действащия Закон за културното наследство „Който унищожи или повреди културна ценност, освен ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер от 15 000 до 30 000 лв., а на едноличен търговец или юридическо лице се налага имуществена санкция в размер от 25 000 до 50 000 лв.“

 

Заплатите и бонусите на държавните служители в Министерство на културата се осигуряват от българския данъкоплатец, а това ще рече, че въпросните скъпо платени чиновници са длъжни съвестно и отговорно да изпълняват служебните си задължения, а не да проявяват учудваща пасивност и липса на каквато и да е адекватна реакция при всички тези нагли и скандални посегателства над културното ни наследство, изтъкват в заключение от „Зограф“.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна