IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
10:20 | 27 октомври 2020
Обновен: 15:49 | 19 април 2024

Ако ГЕРБ спечели парламентарния вот, кой ще е премиер? Опциите са три

След мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепвам структурите, каза премиерът Борисов

По материала работи: Ставри Таргов
Ако ГЕРБ спечели парламентарния вот, кой ще е премиер? Опциите са три

Кмет, евродепутат или бивш държавен глава – кой ще наследи поста на премиера Бойко Борисов, ако той реши да се оттегли от власт след изборите? Случайно или не, въпросът се появи едновременно в няколко медии, ден след като премиерът Бойко Борисов обяви, че е болен от коронавирус. Въпреки че темата не е нова, а в дневния ред я вкара самият Борисов в началото на антиправителствените протести.

 

"След мандата аз отивам да си ръководя партията, да си укрепвам структурите, тъй като я ръфат от различни страни и се допускат грешки в самата партия", каза премиерът Борисов.


Пет месеца преди редовните парламентарни избори, по-важният въпрос се оказва не кой ще спечели, а кой ще бъде премиер. В рулетката се завъртя президентът Росен Плевнелиев. Засега той отрича такава възможност.

 

"Категорично опровергавам всякакви подобни внушения, не са водени такива разговори с мен, нито ще бъдат водени. Не бива да бъде принизявана ролята на държавния глава. Държавният глава, ако щете, е призвание за цял живот. Президентът Плевнелиев остава за цял живот президент на Република България, а не министър-председател или кмет, или министър", отбеляза Плевнелиев.

 

Сред структурите на ГЕРБ активно се спряга името на евродепутата Андрей Новаков, считан за особено лоялен на Борисов. Председателят на ГЕРБ-Благоевград изнесе реч и на знаковото за ГЕРБ събитие през лятото.


На същото събитие през лятото реч държа и кметът на Враца. Именно за Калин Каменов се заговори, че е възможно да смени кметския стол с този на министър-председател. Зад идеята да не се провеждат предсрочни избори, а да се създаде така наречения кабинет в кабинетът неведнъж се обявиха и от "Обединените патриоти".

 

Точно след седмица на 2 ноември изтича двумесечният срок, в който управляващите трябваше да намерят подкрепа на идеята си за нова Конституция. Нужните подписи са 160, но без гласовете на БСП или ДПС това е невъзможно.

 

А ако идеята за нова Конституция отпадне, е теоретично възможно да се премине към варианта за второ правителство без Борисов. Отговорите на тези хипотези все още остават неясни.

 

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна