IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
12:32 | 18 декември 2020
Обновен: 23:05 | 4 май 2024

Спец прокурор ще разследва главния

Промяната е одобрена на първо четене от парламента

По материала работи: Ставри Таргов
Спец прокурор ще разследва главния

Парламентът прие на първо четене въвеждането на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор. Решението беше взето със 100 гласа - "за", 46 - "против" и 10 - "въздържал се".

Промените в НПК и Закона за съдебната власт, внесени от ГЕРБ и Обединените патриоти, предвиждат по предложение на не по-малко от шестима членове на Прокурорската колегия, Пленумът на ВСС с обикновено мнозинство да избира прокурор, който да разследва сигнали за извършени престъпления от ръководителя на държавното обвинение.

Кандидатите за поста трябва да имат не по-малко от 12 години юридически стаж, много добра атестационна оценка и липса на дисциплинарни наказания през последните 5 години.

Управляващите мотивираха предложението с препоръките на Европейската и Венецианската комисия.

Красимир Ципов - ГЕРБ: "Възнамеряваме този законопроект да стане факт до края на мандата на това НС и да стартира разбира се процедурата за избор на такъв кандидат. Ние ще направим необходимото и възможното да бъдат приети тези промени, защото по този начин ще отговорим както на обществените очаквания, така и на очакванията на нашите европейски партньори".

Красимир Янков - независим народен представител: "Това, което ни притесняваq е начинът, по който се предлага да бъде избран този разследващ прокурор. Между първо и второ четене ще направим предложение - общото събрание на прокуратурата трябва да излъчи разследващия прокурор".

Крум Зарков - БСП: "Как си представяте съществуването на главния прокурор и на неговия супервайзор, както удачно се изрази уважаваният колега Явор Нотев в правна комисия. На главния прокурор и на неговия вариант бис, на неговото алтер его.

Не знам как си го представяте. Единият ще гониq другияj ще бяга, единият ще рови, другият ще крие или и двамата ще стоят един срещу друг като в уестърн, ще се гледат в очите и ще гледат кой пръв ще посегне към НК.

Но има много по-ясно и лесно решение - става дума за промени в НПК, за които съм ви говорил многократно, за които сме ви обяснявали и предлагали и които ще позволят отказа от образуване на производство да бъде контролиран от съответния съд".

Анна Александрова - ГЕРБ: "С предложението, което правите във вашия НПК вие отнемате функциите на прокуратурата, т. е.q съдът искате да изземе обвинителните функции на прокурора", съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна