IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
13:45 | 26 декември 2020
Обновен: 11:31 | 18 април 2024

Общо 180 млн. лв. са отпуснати до този момент за ваксини срещу COVID-19

Подготвят се и допълнителни 50 млн. лв.

По материала работи: Ставри Таргов
Общо 180 млн. лв. са отпуснати до този момент за ваксини срещу COVID-19

Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв.

Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът и здравният министър посетиха РЗИ - Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход.

С първия лъч днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя й Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз. „Сигурен съм, че с помощта на ваксините българските и другите европейските граждани ще можем да преодолеем пандемията“, добави Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ–Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани. „Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали, отбеляза Ангелов.

Той изтъкна, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

Министър Ангелов посочи още, че до този момент отпуснатите от правителството средства за Ремдесивир са около 35 млн. лв. Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия.

Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари.

Министърът на здравеопазването напомни още, че правителството отпусна над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ - Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

Коментари

marin ruseborn ( преди 3 години )
И откъде идват тезимилиони? От нови заеми или от офшорните сметки на Мутрата?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна