IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
11:45 | 16 януари 2021
Обновен: 19:04 | 18 април 2024

Двама кандидатстват за шеф на БТА

Единият е от ГЕРБ, другият - от БСП

По материала работи: Ставри Таргов
Двама кандидатстват за шеф на БТА

Две кандидатури за генерален директор на БТА са постъпили в деловодството на Народното събрание в рамките на предварително обявения законов срок.

Кирил Вълчев е издигнат от депутати на ГЕРБ, а техни колеги от БСП номинираха Ивайло Данаилов. И двамата имат професионална свързаност с БТА в различни периоди от кариерното си развитие, съобщава bTV.

Кандидатите ще бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

При изслушването на допуснатите кандидати в ресорната парламентарна комисия, всеки ще разполага с 15 минути за лично представяне и излагане на вижданията си за развитие на БТА.

Гласуването на кандидатите в пленарната зала на Народното събрание ще става по азбучен ред. За избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Мандатът на генералния директор на БТА е пет години.

На 15 ноември след кратко боледуване почина дългогодишният генерален директор на агенцията Максим Минчев.

Коментари

Новини Варна