IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
09:45 | 8 февруари 2021
Обновен: 11:40 | 26 април 2024

Машинният вот – в ход! Идват първите устройства – 6000 до края на месеца

Техниката струва близо 36 млн. лв. без ДДС

По материала работи: Ставри Таргов
Машинният вот – в ход! Идват първите устройства – 6000 до края на месеца

Първата партида от машините, с които ще се гласува на парламентарните избори на 4 април, се очаква да пристигне в сряда. Според офертата на “Сиела Норма”, която спечели обявената от ЦИК процедура за покупка на 9600 машини за гласуване, на 10 февруари 300 от устройствата вече ще са в България.

Следващата пратка трябва да дойде до края на месеца, като се очаква тя да е от още 5700 машини. Третата и последна пратка трябва да е налична в началото на март.

На заседание в петък вечерта ЦИК прие представената от “Сиела Норма” парична гаранция, издадена от ирландска банка.

Документът беше последната пречка пред сключването на договора за доставката на машините за гласуване. Първо документът се забави, а после се оказа, че не е преведен от лицензиран преводач. Затова ЦИК възложи превода на фирма, с която има договор.

Така договорът вече може да бъде подписан, като се очаква това да се случи още днес.

Според Изборния кодекс на парламентарните избори на 4 април машинно гласуване трябва да бъде осигурено в големите секции в страната с над 300 избиратели.

Машините струват близо 36 млн. лв. без ДДС. Офертата на “Сиела Норма” бе с 1000 лв. по-ниска от тази на “Лекс. БГ”, които предложиха да доставят устройствата на максималната допустима цена, определена от ЦИК - 36 млн. лв. без ДДС.

3000 от машините, които ще бъдат доставени, вече бяха използвани на евровота у нас през 2019 г., когато отново "Сиела Норма" спечели обществената поръчка, но тогава тя беше за наемане на устройствата. Останалите 6600 машини ще са нови.

Според изискванията на ЦИК те трябва да могат да се изпозлват за всички видове избори, за които Изборният кодекс предвижда машинно гласуване - парламентарни, президентски и за български представители в Европейския парламент.

След пристигането на първата партида у нас се очаква държавната агенция “Електронно управление” съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология да стартират процеса по удостоверяване на съответствието на доставения тип технически устройства за машинно гласуване с изискванията по Изборния кодекс и тези на техническата спецификация по методика, разработена от тях.

Иначе ЦИК вече одобри предложената от държавата складова база, в която ще се съхраняват машините. Те ще се охраняват от МВР.

В изборния ден в големите секции избирателите ще имат право да решат как да подадат своя глас - с традиционната хартиена бюлетина или машинно, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна