IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Политика
12:00 | 13 февруари 2021
Обновен: 10:14 | 29 март 2024

Депутатските заплати достигнаха 5 000 лв.

Най-много взима президентът, след него премиерът и председателят на парламента

По материала работи: Ставри Таргов
Депутатските заплати достигнаха 5 000 лв.

След изборите на 4 април депутатите от 44-то Народно Събрание ще си тръгнат с рекордната брутна заплата от 4884 лева. Тя е производна на средната заплата за публичния сектор, която през последното тримесечие е скочила с 5 на сто до 1437 лева.

Как се изчислява заплатата на депутатите?

Ръст на средната месечна работна заплата с 4.7 %, отчитат от НСИ. Така през четвъртото тримесечие на 2020 година възнаграждението за октомври – 1 442, ноември - 1 402 и декември - 1 468 лева. Това е добра новина за депутатите.

Причината - те получават три средни заплати за публичния сектор. Народните представители ще си тръгнат от 44-ия парламент с основно възнаграждение в размер на 4884 лева. Съпоставено със заплатите им за януари и февруари, това е с 400 лева повече, или ръст с близо 11 на сто.

Повече пари и за първите в държавата. Най-висока е заплатата на президента Румен Радев - около 9 000 лева. Председателят на парламента Цвета Караянчева и премиерът Бойко Борисов получават по 7 300 лева.

В тези суми не влизат допълнителните възнаграждения като прослужено време и други бонуси. С тях заплатите им скачат над 10 000 на месец.

През 2005 година като независим депутат в 40-то НС Минчо Христов получава заплата в рамките на 2 000 лева. Сега, според данните на НСИ и с последните увеличения, брутното възнаграждение на депутатите достига близо 5 000 лева.

"Нахалство и безобразие. Депутатите трябва да се огледат и да видят колко получават българските пенсионери. Депутатите са загубили изцяло своята социална чувствителност. И това е големият проблем", настоя Минчо Христов.

По закон заплатата на народните представители е три пъти колкото средната заплата в публичния сектор. Тя е една от малкото, която е обвързана със средната, а не с минималната заплата в държавата.

Икономистът Мика Зайкова обяснява солидните възнаграждения на депутатите с редицата законодателни промени, които засягат доходите за администрацията.

"Освен че увеличиха заплатите на учителите и на докторите, те увеличиха и на администрацията. Средно с 30%. Това изобщо не е логично. Нелогично е увеличението на администрацията. На два пъти им увеличиха заплатите", коментира тя.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна