IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
14:15 | 26 април 2021
Обновен: 05:37 | 5 май 2024

ГЕРБ оспори мораториума върху концесии и назначения

Партията внесе жалба в КС

По материала работи: Ставри Таргов
ГЕРБ оспори мораториума върху концесии и назначения

ГЕРБ внесе днес жалба в Конституционния съд срещу наложения от парламента мораториум върху отдаване на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначения в държавната администрация на правителството в оставка.

С мораториума се посяга върху действията и независимостта на редица държавни органи като се блокира работата не само Министерския съвет, но и на Президентството и на колегиите на Висшия съдебен съвет, посяга се и върху правото на труд на държавните служителите, защото назначаването и освобождаването им става по закон, посочват в мотивите си от ГЕРБ.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова решението е рисково в условията на пандемията и затова искането е за произнасянето на Конституционния съд в кратки срокове:

„Представете си, ако едно лечебно заведение има остра нужда в момента от респираторен апарат или от лекарства или от всичко друго“.

Мораториумът може да предизвика и правен прецедент, смята Атанасова:

„Ако се приеме предложението за промени в Изборния кодекс на „Има такъв народ“ за разформироване на настоящата Централна избирателна комисия и назначаване от президента на нова, то, докато важи този мораториум, той не може да го направи“.

Затова от партията са поискали тълкувателно решение дали актът на Народното събрание е противоконституционен.

ГЕРБ обявиха още, че се отказват да внесат искане за оставката на депутата от групата "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова като председател на Временна комисия за ревизията с аргумента, че така или иначе юридически тази комисия няма да постигне нищо, а само се разиграва един цирк, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна