IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Политика
13:34 | 29 април 2021
Обновен: 21:25 | 22 април 2024

Дават третия мандат на БСП

От партията решават днес следобед дали да го вземат

По материала работи: Ставри Таргов
Дават третия мандат на БСП

На 05 май 2021 г. от 11.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание - "БСП за България". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В кулоарите на парламента председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че от 15,30 ч. ще се проведе извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което ще бъде решено кога ще бъде свикан Националния съвет, който да реши дали да приеме мандата от президента.

Миналия петък коалицията ГЕРБ-СДС се отказа официално да сформира кабинет. В сряда партията на Слави Трифонов получи от президента вторият проучвателен мандат, но номинираната за премиера Антоанета Стефанова веднага върна папката на държавния глава. По Конституция президентът има право да даде последна възможност на 45-тото НС да излъчи правителство.

Ако и третият опит за излъчване на кабинет се провали, президентът ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне парламента и да насрочи дата за нови избори, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна