IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
10:30 | 1 юни 2021
Обновен: 07:21 | 25 април 2024

Зам.-шефът на ДАНС - аут. Отнел на Рашков достъпа до секретните тайни

Рокади има и по върховете на МВР

По материала работи: Ставри Таргов
Зам.-шефът на ДАНС - аут. Отнел на Рашков достъпа до секретните тайни

Недялко Недялков

Отстранен е зам.-председателят на ДАНС. Недялко Недялков заяви пред журналисти, че е научил от колеги, че е уволнен.

Решението на Министерския съвет е от петък. Недялков заяви, че с него не е говорено по темата, но е имал среща със служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Причината според него е работата на агенцията срещу разбитата шпионска мрежа и фактът, че с неговия подпис Бойко Рашков е лишен от достъп до класифицирана информация. Недялков твърди още, че натиск върху ДАНС е имало още по времето на предишния служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

"Мотивите за моето освобождаване са системно несправяне със служебните задължения, уронване на престижа на агенцията и това, че едва ли не аз не мога да си върша работата", подчерта Недялков.

А новият директор на ГДБОП е Калин Стоянов. Той е в системата от 2003 година.

Нова рокада  и по върховете на МВР. Началникът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" главен комисар Любомир Янев е бил преназначен.

Поредна рокада в сектор „Сигурност“. След като с постовете си се разделиха председателят на ДАНС, главният секретар на МВР, директорът на столичната полици и директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“, вчера от ГДБОП беше отстранен Любомир Янев. Пред Новините ON AIR, Янев заяви, че не са известни причините, заради които е преместен.

"В момента, в който говорим с вас, вече не съм. Преназначен съм. Служебна необходимост, тепърва ще се запозная с нея", каза Любомир Янев.

Любомир Янев беше назначен на поста от вътрешния министър на ГЕРБ Младен Маринов. А според Емануил Йорданов, който също е ръководил МВР, смените са необходими.

"Ако начело на тази служба стои човек, който не е подходящ, е очевидно, че и противодействие на престъпността в тази сфера ще бъде декоративно. Няма абсолютно никакво основание да се драматизират една или друга персонална промяна, в което и да е министерство", коментира той.

Освен това, от вчера ОД на МВР в Пазарджик също е със сменен началник, мястото на Ивайло Тишев вече ще заема Петко Шотлеков.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна