Варна 16°
fallback
Политика
15:15 | 11 август 2021
Обновен: 19:07 | 14 май 2024

Парламентът гласува утре оттегления проектокабинет на ИТН

Точката е първа в дневния ред

По материала работи: Ставри Таргов

"Взехме решение, че трябва да има краен акт на парламента за оттеглянето на кабинета на "Има такъв народ". Това решение трябва да бъде гласувано след дебати в Народното събрание утре сутринта, като първа точка от дневния ред"- това обяви Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ. Ние идваме!" (ИБГНИ) след второто извънредно заседание на Председателския съвет в парламента.

"Този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно. Той създава ново право, а то е жива материя, движи се", заяви Николай Хаджигенов.

Той каза, че от „Има такъв народ“ се притеснявали, че може НС да не приеме оставката на Пламен Николов и да го направи премиер "насила". "Не сме имали такова намерение, убедихме ги в това", допълни още Николай Хаджигенов.

На първото заседание тази сутрин не беше постигнато решение как де реши проблемът с гласуването на правителството, което трябваше да се състои днес, но от партията на Слави Трифонов вчера го оттеглиха изненадващо, а Николов си направи отвод.

След като от парламентарните групи поискаха намесата на президентството, тъй като по процедура държавният глава издаде указ и внесе за гласуване в НС проектокабинета, днес той изпрати за второто заседание на Председателския съвет своя секретар по правните въпроси проф. Емилия Друмева.

"Парламентът е на ход, той трябва сам да прецени как да излезе от тази криза. Президентът не може много да направи, защото в момента процедурата е в парламента", коментира обаче тя пред журналисти на излизане.

"За да се завърши процедурата и да се пристъпи към втория мандат, трябва да има акт на парламента или президента", обясни по-рано юристката и председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, пише "Труд".

Автор на статията:
Ставри Таргов
парламент проектокабинет
0 коментара
fallback
fallback